Zagrebački MSU dobitnik je međunarodnog priznanja za kreativnost u muzejskoj djelatnosti

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) osvojio je u sklopu Foruma slavenskih kultura, međunarodne neprofitne zaklade koja povezuje trinaest slavenskih država i promiče suvremenu kulturu i nasljeđe, posebno priznanje za kreativnost u muzejskoj djelatnosti.

Kako je obrazložio stručni žiri, MSU je nagrađen s obzirom da je tijekom svog djelovanja stekao istaknutu poziciju u zemlji, ali i šire, na polju umjetničkog vrednovanja, prezentacije umjetnika i noviteta u umjetnosti.

“MSU je uključen u niz međunarodnih, domaćih i regionalnih suradnji i edukativnih projekata. Održava različite izložbe predstavljajući djela važnih domaćih i međunarodnih umjetnika kao i velike retrospektive. Proširuje polje za razvoj vizualne umjetnosti, filma, videa, glazbe, pjesništva i kazališta”, istaknuto je.

MSU je izdvojen kao društveno odgovorna i visoko učinkovita institucija jer održava nekoliko stotina inovativnih programa i događanja svake godine, primjenjujući kreativne metode interpretacije, a njegov stalni postav koncipiran je kao izložba u neprestanoj mijeni.

“MSU sjajno koristi prostor nove, moderne zgrade, smještene u novom dijelu grada u kojem je uspio postati živo mjesto urbanog tkiva i jaka referentna točka za eksperimentalnu umjetnost i medije u ovom dijelu Europe”, dodaje se u obrazloženju.

Nagrada Živa, koja se dodjeljuje za najbolje muzeje u kojima se potiču projekti i prakse u muzejskom području unutar posebnih kulturnih i geografskih okvira europskih slavenskih kultura, nazvana je prema slavenskoj božici koja je zaštitnica života, dugovječnosti, mladosti, ljepote, dobrote, vitalnosti i plodnosti.

Utemeljena 2012. na inicijativu stručne skupine svih članica Foruma slavenskih kultura. Za ovogodišnje nagrade, koje su dodijeljene krajem prošlog tjedna u Pragu, konkuriralo je 25 muzeja iz Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Makedonije, Poljske, Ruske Federacije, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Živa nagradu za najbolji slavenski muzej 2018. dobio je Muzej emigracije iz Gdynija u Poljskoj.


Komentari