Zagrebački mitropolit Porfirije novi je patrijarh Srpske pravoslavne crkve, izabran apostolskim ždrijebom

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi je poglavar Srpske pravoslavne Crkve (SPC), objavili su u četvrtak srbijanski mediji. Mitropolit Porfirije tako postaje 46. poglavar Srpske pravoslavne Crkve te će na mjestu novog patrijarha naslijediti preminulog patrijarha Irineja, koji je umro u studenome od posljedica koronavirusa

Izborni sabor SPC-a održan je danas u Hramu svetog Save u Beogradu, a mitropolit zagrebačko-ljubljanski ušao je u uži izbor, zajedno s vladikom bačkim Irinejem i banjalučkim Jefremom. Nakon njegova izbora oglasila su se zvona s Hrama svetog Save i Saborne crkve u Beogradu.

Sabor je održan po „proceduri određenoj Ustavom Srpske Pravoslavne Crkve i kanonima Svete Crkve“, a pravo glasa na Izbornom saboru imala su 43 arhijereja, od kojih 34 ispunjavaju uvjet i da budu birani. U javnosti i crkvenim krugovima prije izbora se izdvojilo nekoliko imena mitropolita i vladika koji bi na Izbornom saboru SPC-a mogli biti kandidati za novog poglavara.

Među njima su bila imena episkopa bačkog Irinej, episkopa budimljansko-nikšićogi Joanikije, koji je poslije nedavne smrti mitropolita Amfilohija Radovića postao privremenim administratorom Mitropolije crnogorsko-primorske, te episkopa banjalučkog Jefrema. Kao jedan od kandidata bio je istaknut i sadašnji zamjenik patrijarha, mitropolit dabro-bosanski Hrizostom, koji kao najstariji među vladikama upravljao tronom SPC-a poslije smrti patrijarha Irineja.

U pojedinim predviđanjima izbora budućeg poglavara Srpske Pravoslavne Crkve velike šanse davale su se i mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju, a kao mogući kandidat predviđan je i vladika diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije.

I 46. patrijarh izabran je apostolskim ždrijebom, a ta procedura predviđa da se imena trojice kandidata koji dobiju najviše glasova, odnosno natpolovičnu većinu, stavljaju u zasebne kuverte, a one u Evanđelje. Završna procedura predviđa da odabrani monah izvlači jednu kuvertu iz Evanđelja, a kandidat čije ime bude u toj kuverti postaje 46. poglavar Srpske Pravoslavne Crkve i preuzima upravu Srpskom Pravoslavnom Crkvom.

Prema priopćenju Srpske Pravoslavne Crkve, niti u jednom dijelu izborne procedure nije predviđeno prisustvo medija, a po završetku zasjedanja Sabora najavljeno je službeno priopćenje. Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve patrijarh srpski Irinej preminuo je 20. studenoga 2020., na covid odjelu Vojnomedicinskog centra Karaburma, gdje 4. studenoga primljen nakon što je pozitivno testiran na koronavirus. Srbijanska vlada je u povodu smrti poglavara Srpske Pravoslavne Crkve proglasila trodnevnu žalost.


Komentari