Zagrebački maturant uputio kontrovernu poruku vršnjacima: ‘Mnogi imaju velika očekivanja od sebe koja često nisu u skladu s njihovim mogućnostima’

Popularni portal kojeg prate svi srednjoškolci i mnogi studenti ovih dana prepun je maturantskih prigovora na rezulate i izvedbu državne mature.

Suprotno popularnom mišljenju svjedoči maturant zagrebačke II. gimnazije.

Spomenutom portalu srednja.hr obratio se s namjerom da objavi i svoje mišljenje koje prenosimo u cijelosti:

”Pozdrav svima,
posljednjih dana čitam vijesti i ispovijesti brojnih kolega i kolegica koji otvaraju dušu i iznose svoja mišljenja o ovogodišnjoj maturi. Mnogo napisanog i izrečenog nije mi jasno te bih volio dati viđenje situacije s druge strane. Matura je filter. Matura je konačna prepreka prije upisa na fakultet ili završetka škole. Neki će je bolje prijeći, neki lošije, a neki će pasti. Tako je uvijek bilo i tako će uvijek biti. Mnogi imaju velika očekivanja od sebe koja često nisu u skladu s njihovim mogućnostima. Matura je tu da razbije tu iluziju. U Hrvatskoj postoji više mjesta na fakultetima nego što ima maturanata svake godine. Dakle, svatko se može negdje upisati – bilo to mjesto po njihovoj volji ili ne. Matura je standardizirani test kako bi bio jednak za sve i kao takav mora imati format kakav ima. Zamjerka kako matura traži isključivo reprodukciju činjenica je neosnovana i u krajnjoj liniji laž – pogledajte samo maturu iz biologije ove godine. Žaljenje na to kako se učenje svodi na “štrebanje činjenica par tjedana prije mature” je također bespredmetno – onaj tko je učio tijekom četiri godine, čitao lektire i uložio bilo kakav trud bez problema će riješiti sve mature uz minimalno ponavljanje. Oni koji su proveli srednju školu isključivo u neradu i zanemarivanju obaveza pa sada ostavili par tisuća kuna na pripremama i očekuju da će to nadoknaditi sve izgubljene godine – neće. I to je pravedno. Matura nije test intelektualnih sposobnosti, već usvojenosti gradiva. Ona ne uništava snove, već omogućuje razvoj i upis na željeni fakultet onima koji su to zaslužili. Za sve ostale i dalje postoji šansa, ali će put ipak biti nešto teži. Takav je život. Neki maturanti neće biti zadovoljni svojim rezultatima, neki će biti. Takav je život. Ljudi koji stvaraju maturu i pišu testove ipak imaju više godina i iskustva od prosječnog maturanta i možda ipak zato znaju više od nas. Nije cijeli svijet protiv vas (makar se ponekad to tako činilo) i ne postoji nekakav veći plan kojim se želi “ušutkati” mladež. To je jednostavno realnost svijeta u kojemu živimo. Tko uloži više, više dobije natrag. Što prije to shvatimo, što prije odustanemo od nepotrebnog žaljenja, plakanja i glumljenja žrtvi – to će nam biti bolje i prije ćemo “ostvariti naše snove” kojima toliko težimo.”


Komentari