ZAGREBAČKI MALIŠANI: Pokazali kakav sadržaj žele u hrvatskim medijima

Djeca osim uz roditelje, vršnjake i školu, o životu i odrastanju najviše uče iz medija.Više od stotinu mališana s Trešnjevke je svojim kulturno-jezičnim i obrazovnim projektom predstavilo sadržaj medija po svojoj mjeri kakav žele u Hrvatskoj i Europskoj Uniji.

Brojna su znanstvena istraživanja koja dokazuju koliko današnji mediji utječu na odrastanje i oblikovanje životnih navika djece, na žalost sve više u negativnom, nego u pozitivnom smjeru.

Uz školu, vršnjake i roditelje, djeca do 14. godine svoje životne navike oblikuju upravo prema sadržajima koji im se „serviraju“ putem medija, nerijetko daleko od pravih vrijednosti i kriterija po kojima bi se djeca u svom odrastanju trebala ravnati.

Svjesni koliko i hrvatski mediji utječu na pozitivnu percepciju i shvaćanje života kroz dječju prizmu, više od 150 mališana s Trešnjevke od 5 do 14 godina posvetilo je ovu školsku godinu izradi interaktivnog kulturno – jezičnog projekta DICTA TV PROGRAM PO MJERI DJECE kako bi zajedno sa svojim nastavnicima u Dicta centru za jezike skrenulo pozornost na ovaj problem.

Interaktivni kulturno – jezični projekt donosi svijet medija iz perspektive djece, kroz pozitivne, konstruktivne, zabavne i edukativne sadržaje, koje najmlađi žele u našim medijima.

Sve što žele u hrvatskim medijima i što bi voljeli više gledati, slušati i čitati saželi su u čak tri kratkometražna filma i to na nekoliko EU jezika (engleski, njemački, talijanski i francuski jezik) kako bi se njihova medijska poruka čula i izvan granica Hrvatske. Kako su djeca shvatila ulogu medija u svojim životima, na kreativan i originalan način predstavit će na premijeri svog filma u kinu Europa u subotu, 21. svibnja 2016. godine, od 10:30 sati, uz poziv svima da se pridruže na premijeri uz slobodan ulaz.

Djeca sudjelovala u projektu snimanja filma

Film je snimio i montirao Marino Čačić, a projekt je pokrenula mr. Tihana Jagić, direktorica Dicte, škole stranih jezika specijalizirane za poduku djece predškolske i školske dobi te odraslih.

“Ja sam Tara i imam 13 godina. Engleski učim od svoje četvrte godine. Talijanski jezik učim četiri godine. Jako mi se svidio projekt snimanja filma. U sklopu tog projekta najdraže mi je bilo osmišljavanje scenografije i biranje potrebnih rekvizita za film. Mislim da je svakom djetetu zanimljivije učiti strani jezik kroz nešto kreativno, poput snimanja filma – kazala je Tara Goluža (13) jedna od brojnih „klinceza“ koje su sudjelovale u stvaranju ovog jedinstvenog projekta.

“Već sedam godina učim engleski, a godinu dana njemački jezik u Dicta centru za jezike. Svaka godina je bila bolja od prošle. U toj školi se uči, ali se i igra. Ove godine mi se posebno svidjelo snimanje filma. Naš film je bio Dr. House. Snimao ga je jedan jako drag kamerman. Kladim se da je film završio izvrsno. Jedva čekam da ga vidim! – najavio je Erik Mihoci (10).

Djeca stvaraju pozitivne vrijednosti

Glavni je cilj Dicta centra, suradničkom kulturom učenja, omogućiti djeci da budu aktivni sudionici nastave u kojoj se čuje njihovo mišljenje, iskustvo i interesi. Igrom, kreativnim izražavanjem, komunikacijom na stranom jeziku s ostalom djecom šire se horizonti učenja i pogleda na svijet, razvija se pozitivna slika o sebi te stječu socijalne vještine. Na taj način njeguje se unutarnja motivacija za učenjem i napredovanjem koju djeca prirodno nose u sebi. Ovakvim pristupom naši polaznici od najmlađeg uzrasta usvajaju pozitivne vrijednosti i kritički promatraju svijet u kojem odrastaju – opisala je mr. Tihana Jagić, idejni začetnik projekta, direktorica Dicta centra za jezike, specijalizirane za poduku djece predškolske i školske dobi.

Ovim projektom pospješuje se i promiče učenje stranih jezika. Televizija može biti prozor u novi svijet za djecu, dajući priliku da djeca kao mali glumci putuju diljem zemaljske kugle i uče o različitim kulturama, znanosti i prirodi.

Djeca su pozitivno i s uzbuđenjem reagirala na projekt. Na probama za snimanje su upotpunjavali scenarije svojim idejama i primjedbama tako da se uistinu osjećam da je ovo naš zajednički projekt, projekt mojih đaka i mene. Ponosna sam i na količinu gradiva koju su đaci usvojili radeći na ovom filmu. Projekt naime nije podrazumijevao puko učenje teksta nego i njegovu primjenu kroz glumu. Katkad bi se đaci toliko poistovjetili s tim izmišljenim svijetom da bi smetnuli s uma činjenicu da nismo u džungli gdje nam je cilj preživjeti noć, nego na setu filma. U tim bi prilikama uskakali profesori i vraćali ih u stvarnost – istaknula je profesorica Sanja Vukina.

 


Komentari