Zagrebački liječnik: ‘Luksemburg epidemiju drži pod kontrolom, a naši brojevi novozaraženih su netočni’

foto:screenshoot

Dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika Boris Ujević , u Newsroomu N1 televizije je govorio o pandemiji koronavirusa u Hrvatskoj te o novim mjerama koje bi trebale spriječiti širenje zaraze.

Ujević je komentirao brojke koje Nacionalni stožer civilne zaštite svakodnevno objavljuje.

“Jedno od mjerila je li epidemija pod kontrolom ili nije je postotak zaraženih u broju testiranih. U prilozima do sada smo govorili je li to 20, 30% ili više ili manje. Mjerilo koje nam govori da je epidemija pod kontrolom je ako je taj postotak zaraženih u broju testiranih do 5%. Koji god broj uzeli, 20 ili 30%, ti svi brojevi govore da epidemija u Hrvatskoj nije pod kontrolom. Nije uopće važno koliko je točno taj postotak nego je bitno da je on daleko veći od 5%, što znači da epidemija nije pod kontrolom”, kazao je.

Istaknuo je da su podaci o broju novozaraženih netočni sve dok imamo ovako visoke brojke, a da ćemo pravi uvid u stanje znati tek kada udio zaraženih u broju testiranih bude manji od 5%.

“Danas smo pretekli Luksemburg, ali to su poluistine. Luksemburg epidemiju drži pod kontrolom, a naši brojevi novozaraženih su netočni”

“Najčešće moramo koristiti strane stranice gdje se najčešće iznose podaci po sedmodnevnom ili 14-dnevnom periodu. Nas zanima broj zaraženih, ali kad su postotci zaraženih jako veliki, onda uopće nemamo točne podatke koji je broj zaraženih. Te brojke nam govore jako malo. U zadnje vrijeme nas se često uspoređuje s Luksemburgom i po broju novozaraženih tijekom dana mi smo uglavnom drugi, a Luksemburg je uglavnom prvi”, rekao je i dodao:

“Mi smo na današnji dan pretekli Luksemburg, ali to su ustvari cijelo vrijeme poluistine. Poluistina je gora nego laž. Luksemburg drži epidemiju pod kontrolom i njihovi pozitivni testovi su manji od 5%. Broj novozaraženih koje ima Luksemburg su točni podaci, a podaci kojima mi baratamo su netočni podaci jer ne znamo koliko imamo točno zaraženih jer imamo tako visok postotak. Zbrajamo kruške i jabuke. S današnjim danom smo i s tim netočnim podacima prestigli Luksemburg u broju zaraženih.”

Kaže da bi trebalo povećati broj testiranja da bi se držalo epidemiju pod kontrolom.

“Ako gledamo broj testiranja od početka epidemije, i u prvom i u drugom valu i kumulativnom, mi smo u Europi među zemljama koje su obavile najmanje testiranja.”

Strože mjere

Dodao je da treba uvesti i relativno stroge mjere da bi se epidemija držala pod kontrolom.

“Ako ste mjere uveli kada ste imali relativno male brojke zaraženih i relativno pristojne postotke, onda te mjere mogu biti puno blaže nego kad imate ovako velike brojeve i postotke.”

Ujević je komentirao i mjere koje je vlada uvela, a koje bi trebale pomoći u suzbijanju epidemije.

“Gotovo u svim negativnim brojkama smo među prvima u Europi, a kad govorimo o strogoći mjera, opet smo među najliberalnijim državama. Mi smo među državama s najliberalnijim mjerama, a s najgorim rezultatima. Mislim da su brojke prestrašne i da treba uvesti mjere koje bi te brojke smanjile. Nismo napravili mjere kako treba i sad idemo s postrožavanjem i stalno kasnimo i stalno nam broj umrlih i primljenih u bolnicu raste.”

Na pitanje kada očekuje uvođenje lockdowna, odgovorio je da bi to moglo biti “u trenutku kad se bolnice počnu zatvarati i kad neće moći nikoga primiti”.

“Sada još to nije, ali to će se desiti u bliskoj budućnosti”, dodao je.


Komentari