Zagrebački kvartet slavi stoti rođendan: ‘Na isti datum, u istoj dvorani, isti program’

FOTO: Facbook

Prvotnu četvorku Zagrebačkog kvarteta činili su violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri.

Tijekom više od devedeset godina djelovanja svoj doprinos Zagrebačkom kvartetu dalo je tridesetak glazbenika među kojima su Stjepan Šulek, Josip Klima, Zlatko Balija,Đorđe Trkulja, Marija Cobenzl, Goran Bakrač, Ante Živković, Josip Stojanović, Goran Končar, Sergej Evseev, Marin Maras i drugi, a današnji sastav čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips te Martin Jordan.

Zagrebački kvartet je odsvirao preko 4.000 koncerata na svim kontinentima, snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće kao npr. Sastruphon, RCA, Melodicom, Da Camera Magna, Croatia Records, ALM Records itd.

U mnoštvu domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističe se nagrada za životno djelo “Vladimir Nazor” dodjeljena 2009 godine.

Nastao je davne 1919. godine, a danas u 20 sati, u Hrvatskom glazbenom zavodu održava svoj koncert u povodu stote obljetnice. Pjesme koje će svirati, svirali su i na svom prvom koncertu prije sto godina.

“100. obljetnicu osnutka Zagrebačkog kvarteta obilježit ćemo koncertom na isti datum, u istoj dvorani, te svirajući isti program kao prva postava ovog ansambla”, kažu na svojo službenoj Facebook stranici.


Komentari