Zagrebački HNS: ‘Pozivamo Klubove i zastupnike da ne podrže ovakav Proračun!’

FOTO: Dražen Komar

Uoči sjednice Gradske skupštine koja će se održati u četvrtak, 21. prosinca, glavna je tema Proračun za 2018. o kojem će se raspravljati. Komentar na Prijedlog proračuna ima i gradski zastupnik, predsjednik GO HNS – a, Tomislav Stojak.

“Gdje je Zagreb u tom proračunu? Gdje su Zagrepčani u njemu? Kako će se i na koji način predloženim proračunom od 7,5 milijardi kuna poboljšati njihov život u gradu? Kakvu dodatnu kvalitetu života će dobiti? Hoće li se naš otpad i nadalje samo voziti i istovarivati na Jakuševcu? Zašto se baš sada iz sastava Holdinga izdvajaju ZET i Velesajam? Pod izlikom kvalitetnijeg poslovanja, bolje usluge, nižih cijena i zadržavanja radnih mjesta? Ili je to prvi korak do njihove moguće prodaje? Hoće li zagrepčani i nadalje plaćati subvencije za ZET od 500 do 700 milijuna kuna i kako će se izdvajanje odraziti na kvalitetu i konačnu cijenu usluge prijevoza za građane? Tisuću pitanja, a nijedan konkretan odgovor.

Građani Zagreba moraju znati odgovore na važna pitanja, recimo kuda ide novac od racionalizacije troškova gradskih tvrtki i smanjenja plaća za 10 posto menadžmentu i gradskim dužnosnicima, te od mjera za smanjenje troškova tvrtki i proračunskih rashoda za pet posto? Možda na neke bitne životne stavke poput gradnji novih fontana?! Podsjetimo, naprimjer zapadni dio grada svaki put zbog neriješenog sustava oborinskih voda pliva pod vodom i „uživa“ u prometnom kaosu koji ugrožava sigurnost građana? Ili kada Baštijanovu „gradimo“ već desetljećima a sugrađanima iz Rudeša, Voltinog i Oranica pričamo o kvaliteti života u Zagrebu 365 dana u godini? Možda se ta kvaliteta ogleda u brizi za ugradnjom 235 gradskih satova koji su izuzetno važni da se ne izgubimo u vremenu, pogotovo da ne razmišljamo o nekoliko desetaka milijuna kuna potrebnih za njihovo postavljanje?

U prijedlogu proračuna za 2018. godinu, kao što je već jako dobro poznato mjesecima,  Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport razdvaja se na tri nova ureda, zasigurno s jedinom težnjom da se što „kvalitetnije“ između koalicijskih partnera rasporedi 2,6 mlrd. kuna proračunskog novca kojima ono raspolaže. Imaju li zagrepčani pravo očekivati da se konačno pokrene i obnova srednjih škola u Zagrebu koje su u katastrofalnom stanju, da se pokrenu one promjene u školskom sustavu koje grad i sam može pokrenuti, ne čekajući nikoga drugoga, pa ni državu? Hoće li zaista tri nova pročelnika, njihovi zamjenici, pomoćnici i savjetnici biti učinkovitiji nego do sada?

Zasigurno će se interes Zagrepčana u proračunu za 2018. godinu očitovati i u  kapitalnoj izgradnji svih onih silnih objekata vrtića, škola, sportskih dvorana, igrališta i bazena, kazališta, muzeja, ambulanti, domova umirovljenika, pogotovo u programu koji se svake godine donosi s gotovo istim objektima, objektima koji se samo prebacuju iz proračunu u proračun.

Pitanja koja kontinuirano postavljamo i za koja tražimo odgovore nisu od jučer, niti od prekjučer. I dok mi u zagrebačkom HNS-u na terenu, svakodnevno, u direktnom razgovoru s građanima potpomažemo u rješavanju njihovih stvarnih problema, zagrebačka gradska uprava i gradonačelnik Bandić nude nam proračun sastavljen u vidu enigmatske križaljke s pojmovima njihovog neučinkovitog i zastarjelog upravljanja, a među „crnim poljima“ stoje pojmovi njihovog neučinkovitog i zastarjelog upravljanja.

Takvu Bandićevu skandinavku mi u zagrebačkom HNS-u niti želimo niti hoćemo riješavati amandmanima te pozivamo i ostale klubove i zastupnike da nam se pridruže i ne podrže ovakav proračun”, stoji u priopćenju GO HNS – a.


Komentari