Zagrebački gimnazijalci osvojili tri brončane medalje u debati

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska reprezentacija vratila se s ovogodišnjeg svjetskom prvenstva u debati s tri brončane medalje.

Naši su učenici osvojili treće mjesto u kategoriji zemalja kojima je engleski strani jezik, a učenici Hrvoje Kožić i Alma Džafić osvojili su brončane medalje kao individualni govornici. Ovaj uspjeh kao i domaćinstvo Zagreba nad svjetskim prvenstvom u debati 2018. godine bili su tema današnje konferencije za medije.

Osim članova hrvatskog debatnog društva konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić.

Debata  – aktivnost koja modernizira pristup učenicima u obrazovnom sustavu

Na samom početku, Anastazija Stupar, trenerica debatne reprezentacije predstavila je postignute uspjehe:

Ostvaren je povijesni rezultat naše reprezentacije. Svjetsko prvenstvo okuplja preko 50 zemalja svijeta, a osvojena bronca i prolazak u osminu finala prvi put u povijesti dokazuju naš rad. Hrvoje i Marija je postigli su odlične rezultate i u  individualnoj kategoriji.

Na nju se nadovezao Hrvoje Kožić, maturant V. gimnazije koji se u Hrvatsku vratio s brončanom medaljom u individualnoj kategoriji koji je debatu okarakterizirao kao zanimljivu i zabavnu, ali i zahtjevnu disciplinu. Učenica II. gimnazije, Alma Džafić, zahvalila se prisutnima jer smatra da je debatu nužno popularizirati kroz medije:

‘Drago mi je što vas vidim u ovolikom broju i što se mi možemo nadati većoj medijskoj pokrivenosti. Debata se treba popularizirati baš zato što vrijednost toga leži u znanju koje se može prikupiti, vještinama koje su potrebne za debatu i spektru tema o kojima nikad nećete slušati u školi i unutar samog obrazovnog sustava.’

Da uistinu treba znati o temama koje nisu dio našeg sustava govori i sam popis teza o kojima se raspravljalo. Treba li NATO smanjiti pritisak na Rusiju, treba li zabraniti komercijalna sveučilišta te treba li zaštitu prirode voditi država ili privatne institucije samo su neke od njih.

Svjetsko prvenstvo dolazi u Hrvatsku

Važno je istaknuti da Hrvatsko debatno društvo ide korak dalje  – u srpnju 2018. oni će, zajedno s prijateljskom udrugom iz Slovenije, domaćini svjetskog prvenstva. Predsjednik udruge, Bojan Marjanović, opisao je prvenstvo kao događaj koji ”će okupiti preko 600 ljudi, 60 država na 10 dana što ga čini jednim od najvećih međunarodnih događaja koji se odvijaju u Hrvatskoj i time se procjenjuje da će poduzetnici Grada Zagreba, u kojem će se odvijati najveći dio prvenstva, prikupiti i preko 6 000 000 kn”. Za organizaciju prvenstva u Hrvatskoj potrebno je prikupiti još 1.500.000,00 HRK sponzora.

Debatanti kao primjer  kako se promiču i brane boje kako našeg grada tako i naše države

Da je domaćinstvo Svjetskog prvenstva iz debate iznimno važan događaj za razvoj i prepoznatljivost Grada Zagreba potvrdio je i gradonačelnik Milan Bandić:

‘Vi možete biti primjer kao i naši sportaši. Primjer kako se promiču i brane boje kako našeg grada tako i naše države.’

Gradonačelnik je na konferenciji najavio osiguravanje potrebnih sredstava i potpore prilikom održavanja prvenstva.


Komentari