Zagrebački gay par koji je udomio dijete kreće u bitku za posvajanje, a još jedan par za udomiteljstvo

FOTO: Screenshot/24sata

Predsjednik udruge Dugine obitelji Danijel Martinović izjavio je u ponedjeljak, u povodu prvog udomljavanja djece u Hrvatskoj u istospolnu obitelj, da su bile potrebne tri godine kako bi dokazali da životni partneri u Hrvatskoj trebaju imati jednaka prava kao i bračni drugovi.

“Želimo službeno potvrditi da su Mladen Kožić i Ivo Šegota postati prvi gay par u Hrvatskoj koji je uspio udomiti dvoje djece i planiraju udomiti još.

Drago nam je da je završio dugi put od tri godine, koliko je bilo potrebno za cijelu pravnu proceduru kako bi dokazali ono što smo od početka tvrditi – da životni partneri u Hrvatskoj trebaju imati jednaka prava kao i bračni drugovi”, rekao je Martinović novinarima ispred zgrade Ustavnog suda na Markovu trgu.

Ivo Šegota i Malden Kožić najavili su da nakon ovog uspjeha kreću u borbu da pravo na posvajanje, s obzirom na to da su trenutno samo udomitelji što nije isto. Nakon njih, Jutanji list doznaje da još jedan gay par kreće u proces udomljavanja djeteta.

“Zadovoljna sam da je sustav konačno ispoštovao sve propise, kao i odluku Ustavnog suda te da je u ovom području uklonjena diskriminatorna praksa s obzirom na seksualnu orijentaciju podnositelja zahtjeva za status udomitelja. Od samog sam početka ukazivala na neravnopravan položaj u koji su dovedeni homoseksualni parovi. Konačno je pravni sustav profunkcionirao te je zakonski okvir jednako primijenjen na sve obiteljske zajednice”, rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, za Jutarnji list.


Komentari