Zagrebački domovi i dalje najtraženiji: Evo koliko košta soba

Facebook/Studentski dom Stjepan Radić

Svake godine nakon objavljivanja konačnih rezultata natječaja za studentske domove krene i ilegalna prodaja i kupovina smještaja u istima. Neki studenti traži ili nude smještaj u određenim domovima, dok neki traže zamjenu jednog doma za drugi uz nadoplatu, prenosi Srednja.hr.

Koliko je to česta objava najbolje govori činjenica da svake godine nakon objave rezultata Facebook grupe budu obasipane memovima u kupoprodaji studentskog smještaja. Ipak, prošle je godine je službeno zabilježeno samo 7 slučajeva, što više govori o nedostatku kontrole.

Portal Srednja.hr upozorava da se ovdje ne radi samo o ilegalnoj, već i o moralno pogrešnoj radnji. Ukoliko netko dobije dom, a nije mu potreban, može bez ikakvog problema službeno odustati od mjesta i dom će ići idućoj osobi na rang-listi koja je bila ispod praga.

Studenti ipak rađe, u potrazi za brzom zaradom, prodaju svoje mjesto ostalim studentima, što dovodi do toga da dom ne dobiju studenti koji ga najviše zaslužuju već oni koji su se prvi javili i bili spremni platiti. Prema nekim izvorima, radi se o ciframa koje mogu dosegnuti i 9 tisuća kuna, iako je realnija brojka oko 5 tisuća.

Prodaja se uglavnom odvija preko Facebook grupa. Budući da su studenti svjesni da postupaju mimo zakona, obično se za to služe lažnim profilima ili prijateljima.

“Kupujem dom! Po mogućnosti Sava, bilo koja kategorija. Bitno je ponuditi nešto, ostalo se lako dogovori.” “Traži se MM na Savi, 3. kategorija. Ponude u inbox.” “Kupujem ŽM.”, samo su neki od oglasa koji se mogu naći.

Studenti se kontrole ne boje previše, iako, u slučaju da ih uhvate, mogu biti diskvalificirani od prijave za dom. Kupci samo tijekom tekuće godine, a prodavači tijekom čitavog perioda studiranja.

“Pričalo se da postoje, ali nikad se nisu desile. Jedina kontrola koja dolazi su zaštitari ako ste prebučni, ali inače nema kontrola koje bi provjerile jesu li  unutra osobe koje bi trebale biti unutra”, rekla je o učestalosti kontrola jedna studentica za Novu TV.

“A gledajte, kontrole idu po procjeni, ni djeca ne vole, naši studenti da ih svaki čas uznemiravamo”, odgovorio je na upit o kontrolama pomoćnik upravitelja Mario Župan.

Najveći razlog zašto do ovog crnog tržišta dolazi je nedostatak još 2000 ležaja u studentskim domovima s kojima bi se svi mogli zadovoljiti.

“Nije to pošteno, uzimaš mjesto nekome. Radije odustani od smještaja ako već moraš prodavati. Nije sve u novcu”, rekao je za Novu student Nikola.


Komentari