Zagrebački debatanti ostvarili odličan rezultat na Europskom prvenstvu

FOTO: HDD

Na Europskom sveučilišnom debatnom prvenstvu održanom od 4 .8. 2019. do 9. 8. 2019. u grčkom glavnom gradu Ateni, studenti zagrebačkog sveučilišta ostvarili su golem uspjeh – postali su prvaci Europe u kategoriji timova kojima je engleski drugi jezik (ESL – English as a second language), a plasirali su se i u finale Open kategorije u kojoj se natječu izvorni govornici. Tako su Tin Puljić sa Fakulteta političkih znanosti i Lovro Šprem sa Ekonomskog fakulteta nastavili odličan niz rezultata zagrebačke i hrvatske debate.

Ovaj uspjeh ne iznenađuje nakon niza drugih kojima su naši debatanti oduševljavali predstavljajući Zagreb i Hrvatsku – Tin i Lovro ove su zime na Svjetskom prvenstvu u Cape Townu postali prvi tim u povijesti tog natjecanja koji je dospio do finala, a da mu engleski nije materinji jezik.

Prošloga su ljeta pak na Europskom prvenstvu u Novom Sadu postali viceprvaci Europe u kategoriji timova kojima je engleski drugi jezik te polufinalisti u Open kategoriji, a u međuvremenu su se natjecali i na nizu drugih turnira na kojima su ostvarivali zavidne rezultate, kao primjerice na turnirima Oxford IV i Cambridge IV, na dvama najprestižnijim britanskim sveučilištima.

Proteklih su dana zaokružili svoje uspjehe – na natjecanju na kojemu je sudjelovalo preko 200 timova iz čitave Europe, pobjeđivali su protivnike sa prestižnih institucija poput Durhama, Trinity Collegea, LSE-a, Oxforda i Cambridgea te potvrdili svoju vještinu i znanje.

Za uspjeh im je bilo potrebno vrlo široko znanje o nizu tema iz različitih područja. Naši su studenti, među ostalim, raspravljali o dužničkoj krizi u Grčkoj, prosvjedima u Hong Kongu, policijskoj brutalnosti te filozofskim konceptima kao što je banalnost zla.

Duboke i zahtjevne teme rasprave, uz samo 15 minuta pripreme za svaku temu i nasumično dodijeljenu stranu s kojom se debatanti ne slažu nužno na osobnoj razini čine debatu intelektualno iznimno zahtjevnom disciplinom. Tim više zadivljuje uspjeh naših studenata koji su imali i dodatnu barijeru – onu jezičnu.

Tin i Lovro ponosni su na svoj uspjeh, ali najviše od svega nadaju se da bi on mogao utrti put daljnjem razvoju sveučilišne debate u Hrvatskoj te njenoj većoj pozornosti i financiranju kako bi ona postala dostupna svima koji se njome žele baviti te kako ovakvi rezultati ne bi ostali izolirani slučajevi.

„Nastup na debatnim turnirima, pogotovo na europskim i svjetskim prvenstvima, ne iziskuje samo mnogo truda i vremena, već nažalost i mnogo novca. Na ovo smo prvenstvo uspjeli otići zahvaljujući financiranju od Studenrskog zbora i naših fakulteta te se nadamo da će donatori, kao i grad i Sveučilište nastaviti pomagati razvoju debate u Zagrebu. Pokazali smo da možemo mnogo pruži li nam se ruka i voljeli bismo da i buduće generacije dobiju takvu priliku. To je pogotovo nužno jer nemamo ni približno toliko razvijen debatni program kao mnoge druge institucije, pogotovo one iz Velike Britanije, Irske ili Nizozemske te je zbog toga značajno teže probiti se. U našoj debatnoj zajednici postoje mnogi talentirani mladi ljudi koji zaslužuju priliku koju smo mi imali i zaista se nadamo da će im biti pružena“, objašnjava Tin.

Student Ekonomskog fakulteta Lovro naglašava kako je njemu i njegovom partneru sada cilj prenijeti znanje i iskustvo budućim generacijama.

„U dolasku do ovih rezultata često smo bili prepušteni sami sebi i vlastitim pokušajima i pogreškama, te zato sada kroz našu udrugu želimo olakšati put novim mladim debatnim talentima. Od ove godine imamo debatne tečajeve na Fakultetu političkih znanosti, Pravnom fakultetu te Veterinarskom fakultetu, a Tin i ja vodimo napredni debatni tečaj na razini cijelog Sveučilišta. Cilj nam je sve što smo naučili prenijeti svima koji su spremni debati posvetiti vrijeme i trud, te ovim putem pozivam sve kojima se debata čini kao nešto što bi ih zanimalo i zaintrigiralo da se obrate udruzi Zagrebački studentski debatni forum – uvijek nas veseli primiti nove ljude“, rekao je Lovro.


Komentari