Zagrebački aerodrom priprema se za otvaranje za međunarodne letove: Evo što se sve mijenja

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Krizni stožer pokušava pronaći sve putnike s tog leta, čije podatke su im proslijedili iz nacionalne aviokompanije,piše RTL.

Iako u posljednja 24 sata nema nijedne novozaražene osobe u Hrvatskoj, ona jučerašnja, doznaje se, stigla je iz Amerike letom iz Frankfurta 31. svibnja te se ponovno postavilo pitanje jesu li ostali putnici u avionu zaraženi.

Istovremeno, Zračna luka priprema se za otvaranje za međunarodne letove, a prvenstveno one europske. Poput brojnih svjetskih aerodroma, i na zagrebačkom se mnogo toga mijenja za putnike.

Zrakoplov Croatia Airlinesa koji je 31. svibnja stigao iz Frankfurta u Zagreb, imao je jednog putnika zaraženog koronavirusom. Dotična osoba je stigla iz SAD-a, a na letu je bilo ukupno 66 putnika i pet članova posade. Krizni stožer pokušava pronaći sve putnike s tog leta čije podatke su im proslijedili iz nacionalne aviokompanije.

“Kabinska posada s navedenog leta je po primitku obavijesti o zaraženom putniku preventivno stavljena van letačkih dužnosti do 14. lipnja, a sukladno mišljenju epidemiologa, za letačko osoblje nema potrebe za samoizolacijom zbog toga što je pilotska kabina fizički odvojena od putnika”, priopćili su iz Croatia Airlinesa.

Podsjećamo, ovo je drugi put kako je let Croatia Airlinesa iz Frankfurta za Zagreb imao zaražene putnike.

Kako bi se ovakve situacije izbjegle, u zagrebačkoj zračnoj luci dezinficira se i čisti gotovo sve.

Mjere su to na koje će se ubuduće putnici, ali i radnici morati priviknuti i strogo ih se pridržavati. Pravila vrijede u svim europskim zračnim lukama, pa tako i u zagrebačkoj.

“Važno je naglasiti da se znači obavlja prvo čišćenje pa zatim još dodatna dezinfekcija i da je to intenzivirano i trajat će u ovom razdoblju dok god postoji takva prijetnja”.

Zanimljivo, nema više mjerenja temperature ni unošenja ručne prtljage u putničku kabinu, već sve ide u prtljažnik aviona. Mislilo se na sve, pa i na zrak koji cirkulira zračnom lukom.

U zgradi Terminala je ugrađeno preko 40 klima komora koje se redovito sukladno regulativi održavaju. Znači, imamo 3 puta godišnje izmjenu filtera”.

Tvrde kako dezinfekcija ne bi trebala usporiti prijavu i ukrcaj putnika u avione.

“Preporuka je da se dođu nešto ranije. Molimo ih da koriste mogućnost online checkiranja ili ako žele mogu to obaviti u terminalu putem self check-ina, a naravno uvijek će tu biti otvoreni i check in šalteri”.

Unatoč krizi, očekuju se pozitivni rezultati oko broja dolazaka.

“Da će prometi biti na razini 50 postotnih prometa od prošle godine koja je bila rekordna, ali, evo, nadamo se da će ti brojevi biti i veći”.

da bi rezultati bili zadovoljavajući, treba uskladiti potražnju i uslugu. Sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji, ne samo u Hrvatskoj i Europi, već i u svijetu.

Prema posljednjim informacijama, epidemiološka služba locirala je svih 66 putnika, a doznaje se i da je zaraženi punik nosio masku, dakle nisu svi putnici trebali u samoizolaciju.


Komentari