ZAGREBAČKI ADVENT U NOVOM RUHU! Prvi put širi se i izvan centra grada, a kućice se vraćaju na Zrinjevac

Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

Natječaj za ovogodišnji Advent u Zagrebu već je odavno raspisan, no gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u utorak na konferenciji za medije da će se za neke lokacije natječaj morati ponoviti budući da ponude nisu odgovarale formalnim uvjetima natječaja.

Kako piše HRT, ove će se godine kućice vratiti na Zrinjevac, no kako je Grad promijenio uvjete natječaja za Advent, interes ugostitelja i obrtnika čini se manjim nego što se to isprva očekivalo. Tako je od 32 lokacije nadmetanjem zakupljeno 25, a za preostalih sedam slijedi novi krug natječaja, piše dnevnik. A ove se godine advent prvi put širi i izvan centra grada, točnije u gradske četvrti.

Ipak, i u četvrtima je interes relativno slab. HRT navodi da se od 10 lokacija za njih pet natječaj ponavlja.

Obrtnici su natječajem za Advent ogorčeni jer, kažu, ulazak u nadmetanje iznosi najmanje 3000 kuna, a to pak nije jamstvo da kućicu uspjeti zakupiti. Ako žele biti ozbiljni konkurente, cijena se penje i do 20.000 kuna.

”To je čisti natječaj gdje nismo imali nikakvo pravo prvenstva nego je to jednostavno bilo otvoreno za sve. I kolege su morale ponuditi dosta i velike cijene da bi došli od tih svojih pozicija kojima su godinama gdje smo postali prepoznatljivi”, rekao je za HRT Antun Trojnar, potpredsjednik Obrtničke komore Zagreb.

Oprezni su i ugostitelji. Mnogi od njih ove će godine advent obilježiti na svojim terasama. Udruženje ugostitelja Zagreba ipak pozdravlja činjenicu da se adventske kućice ponovno vrate na Zrinjevac i Tomislavov trg. Smatraju da je to smjer u kojem grad i treba ići.


Komentari