Zagrebačke pjesme koje griju srce svakom pravom Purgeru: Probajte ne pustiti suzu!

Screenshot/Zagreb

Zvuci glazbe imaju veliki utjecaj na naše osjećaje i na nas a zagrebačke šansone gotovo su slikovito opisivale grad. Ljudi, smijeh, tuga, ljubav i čežnja bili su glavni motivi stvaranja nekih od najljepših pjesama koje su se duboko upisale u povijest zagrebačke glazbe.

Nekada su se orile zagrebačkim kavanama, klubovima i ulicama a neke su do danas ostale gotovo zaboravljene. Odlučili smo se prisjetiti onih pjesama koje se ne vrte toliko često na našim radio postajama niti na velikim zagrebačkim događajima. U njima je jednostavno potrebno uživati i osjetiti ono što su nekada htjele prenijeti slušateljima.

Zar ne znaš?

Andrija Konc bio je poznat pjevač i šansonjer 40-ih godina. Njegovo je ime bilo zabranjeno spomenuti sve do 1993. godine. Pjesma Zar ne znaš poznata je iz filma ‘Tko pjeva zlo ne misli’. Lagani tango i pjesma o obožavanju žene zbog koje je teško spavati, disati i raditi.

Naljepša si ti

Topli glas Dušana Dančoua i još jedna manje poznata pjesma iz filma ‘Tko pjeva zlo ne misli’.

‘Najlepša si ti, od sviju žena, biti samo tvoj, to san je moj, zamamna si ti, al’ si ko pjena, što za časak vre i odmah mre. Te tvoje oči stvorene su baš za mene, od njih daleko bit’, moj život će da vene.’

Krovovi

Mali gradski krovovi uvijek su predivna slika a jednu takvu opjevala je Gabi Novak.

Dimnjačar

Stjepan Jimmy Stanić opjevao je Smetlare i Dimnjačare. Ova komična pjesma uveseljavala je brojne Zagrepčane svojim zanimljivim stihovima.

Milioner

Jedna od pjesama koja opisuje koliko je malo potrebno za sreću. Dovoljno je imati osmjeh i voljeti svijet oko sebe. Jednostavno je potrebno imati želje i nade kako biste mogli živjeti kao milioneri.

Tuškanac

Vrlo stara pjesma o Zagrebu koja opisuje jedan od zagrebačkih parkova.

Vlaškom dalje do placa

Za ovu pjesmu jednostavno nisu potrebne riječi već je treba samo poslušati i uživati u svakom opisu zagrebačkog asfalta.

Noću kraj Save

Još jedna od pjesama poznatog Stjepana Jimmya Stanića, koji je bio poznat po svojim specifičnim temama. Gitara, mjesečina i rijeka Sava nikada nisu bile tako romantične kao kad ih je Stjepan Jimmy Stanić opisao svojom pjesmom.

Poklonit ću ti jesen svog života

Drago Diklić je hrvatski pjevač, glazbenik, skladatelj, kantautor i jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatske zabavne i jazz glazbe. Riječi ‘Poklonit ću ti jesen svog života, najljepše što mogu da ti dam, kad čovjek je na kraju svoga puta, mnogo lakše mu je ako nije sam’, vrlo su duboki a melodija je nježna i topla.


Komentari