ZAGREBAČKE OTPADNE VODE KRIJU MRAČNU TAJNU: Izvješće potvrdilo porast u konzumaciji opasnih supstanci

otpadne vode
www.triplepundit.com

U najnovijem Europskom izvješću o drogama vidljivo je kako je konzumacija kokaina i amfetamina u Zagrebu porasla.

U glavnom gradu Hrvatske  prosječno se dnevno troši čak 100 miligrama kokaina na tisuću stanovnika, dok je potrošnja amfetamina porasla na gotovo 80 miligrama.

Podaci se nalaze u izvješću koje je objavljeno u sjedištu Europskog centra za nadzor droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) u Lisabonu, a uz direktora centra Alexisa Goosdeela prezentaciju najnovijih podataka pratio je i Dimitris Avramopoulos, europski povjerenik za unutarnje poslove.

Porast konzumacije kokaina i amfetamina u Zagrebu

U posljednjem Europskom izvješću o drogama vidljivo je kako je konzumacija kokaina i amfetamina u Zagrebu porasla.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]U glavnom gradu Hrvatske sada se prosječno dnevno troši čak 100 miligrama kokaina na tisuću stanovnika, dok je potrošnja amfetamina narasla na gotovo 80 miligrama.[/box]

“Mnogi konzumenti ovu drogu uzimaju rekreativno, pri čemu je uporaba najviša tijekom vikenda i praznika”, navodi se u izvješću koje je do podataka o količini kokaina što se konzumira u pojedinim gradovima došlo na osnovu analize komunalnih otpadnih voda, piše net.hr

Iako je za većinu gradova trend stabilizacija potrošnje, Zagreb je očito zabilježio mali porast. Blagi porast bilježi i potrošnja MDMA kojeg se u Zagrebu troši oko 30 miligrama na tisuću stanovnika tijekom dana. Analitičari taj porast, koji nije zabilježen samo u Zagrebu, pripisuju povećanoj čistoći ove vrste droge, te njenoj većoj dostupnosti.

Opasni sintetski opijati dovode do smrti

Prema provedenom istraživanju, u prošloj je godini 1,3 milijuna mladih u EU-u uzimalo amfetamin i metamfetamin, a posebnu zabrinutost izaziva korištenje sintetskih opijata. Iako je među opijatima heroin i dalje na vodećoj poziciji, sve se češće zloupotrebljavaju i sintetski opijati.

“Korištenje nezakonite droge poznat je čimbenik koji pridonosi teretu bolesti na globalnoj razini. S njihovom uporabom povezani su kronični i akutni zdravstveni problemi na koje utječu mnogi čimbenici poput primjene, individualne ranjivosti i socijalnog konteksta u kojem se droga konzumira. Kronični problemi uključuju ovisnost i zarazne bolesti povezane s drogom, dok je u nizu akutnih šteta, od kojih su neke uzrokovane vrstom droge koja se konzumira, najbolje dokumentirano predoziranje”, upozorava se u izvješću.

Posebno su opasne izdvojene nove tvari čija je konzumacija u Europi povezana s nizom ozbiljnih šteta, uključujući akutna trovanja i smrt.

Samo u Poljskoj u jednom je slučaju čak 200 osoba završilo u bolnici nakon uzimanja sintetskih kanabinoida. Prošle su godine 32 osobe umrle nakon što su uzele jedan od novih opijata – acetilfentatil. I alfa-PVP, sintetski katinon što ga se u Europi može nabaviti još od 2011. godine, bio je uzrok 191 slučaja akutnog trovanja i 115 smrtnih slučajeva.
Procjenjuje se da je vrijednost narkotržišta u Uniji između 21 i 31 milijarde eura. U izvjeću se posebno upozorava na internetsko tržište droga.

 

>>>NOVA ‘DROGA’ HIT MEĐU NAŠIM TINEJDŽERIMA: Purpuno zlo rade od običnih ljekova

>>>NAJUBOJITIJA DROGA DO SADA? Petero mladih umrlo na poznatom glazbenom festivalu

 


Komentari