Zagrebačke mrtvačnice prepune, ne znaju kamo s tijelima, groblja ne rade vikendom, evo koliko se čeka na pokop

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Još pamtimo zastrašujuće prizore iz talijanskog Bergama u prvom valu epidemije COVID-a 19, kada mrtvačnice nisu imale kuda s leševima. U Zagrebu srećom ne gledamo takav scenarij, ali na pomolu bi mogli biti slični problemi. Kako piše Jutarnji list, otkako je eksplodirao broj preminulih, prosječan broj pogreba u Zagrebu se udvostručio. Na pokop se čeka i po tjedan dana.

Nastavi li se epidemija širiti ovim tempom, zagrebačka groblja neće imati kamo s mrtvima. Kako piše Jutarnji, mrtvačnica na Mirogoju u nedjelju je bila popunjena, a pogrebna poduzeća umrle su mogla odvesti samo na krematorij. Pogrebna poduzeća muku muče s problemom smještaja umrlih do pogreba. Tijela su primorani prebacivati iz mrtvačnice u mrtvačnicu, a stanje komplicira novi režim na grobljima. Na Markovom polju primaju samo pokojnike koji će tamo biti i pokopani, i to isključivo nakon 16 sati.

Mrtvačnica na Miroševcu dosegnula je maksimum i prima samo one koji će tu biti i pokopani.

Broj umrlih s 30 dnevno raste do 60

Na Mirogoju u nedjelju više nije bilo mjesta. Zoran Zic, potpredsjednik Upravnog odbora zagrebačke Udruge pogrebnika, kaže da je situacija jako loša i zabrinjavajuća.

”Ali to ne bi smio biti tako velik problem, koji jedna metropola ne bi mogla riješiti ima li dobre volje”, kaže Zic.

U Zagrebu je prije korone prosječan broj pogreba bio 30 dnevno, a sada se dnevna brojka umrlih, može popeti do 60. Problem nastaje preko vikenda, kada groblja ne rade, pa se od petka do ponedjeljka može stvoriti brojka koja premašuje kapacitete mrtvačnice, kaže sugovornik žaleći se na lošu organizaciju Gradskih groblja. Mirogoj ne radi prije osam ujutro i nije promijenio radno vrijeme, unatoč otežanim uvjetima, tvrdi sugovornik, dok s Gradskih groblja poručuju da rade u tri smjene.

”Prošla je godina po smrtnosti bila rekordna, a sada je povećana za 12 posto u odnosu na lani”, kaže Roko Gruja, v.d. direktora Gradskih groblja.

Komentari