Zagrebačke maturante na maturalcu dočekale krvave plahte, dlake i žohari: doma se vratili s čirevima, gljivicama i ušima u kosi, jedna je učenica jedva izbjegla sepsu

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Stotinjak učenika trećih razreda Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba dugo će pamititi nedavno maturalno putovanje u Grčkoj jer ih je tamo dočekao pravi užas. O svemu najbolje svjedoče opisi u prigovorima koje su njihovi roditelji uputili organizatoru putovanja, putničkoj agenciji Alga Travel iz Zagreba, koja je učenike u posljednji tren smjestila u zloglasni hotel Acharnis Kavallari, smješten dvadesetak kilometara od Atene.

U prigovorima se ističe da je zbog loših higijenskih uvjeta u spomenutom hotelu jedna učenica nakon povratka s putovanja završila na hitnoj jedva izbjegavši sepsu, druga je dobila osip po cijelom tijelu koji se pretvorio u čireve, treća je “zaradila” gljivice po nogama, četvrta se vratila s ušima u kosi, a i ravnatelj škole Zlatko Stić potvrdio je da je po povratku s maturalca jedan profesor bio hospitaliziran zbog infekcije probavnog trakta, dok je jedna profesorica dobila osip po rukama, doznaje Jutarnji list.

Posteljina je bila neoprana, imala je tragove krvi i neke neidentificirane mrlje. Četke za WC bile su nečiste, na pločicama tragovi ubijenih kukaca, a kade i tuš-kabine u nekim sobama bile su pune dlaka. Vodokotlići i tuševi u kabinama nisu radili, WC školjke nisu imale daske. Po sobama su hodali žohari i drugi kukci, hodnicima se širio nesnosan smrad. Bilo je očito da kuhinja dugo nije korištena. Osoblje hotela bilo je neuredno. Po hrani u blagovaonici šetale su muhe, a oko stolova mačke, jedan je od opisa iz prigovora koji su roditelji, na temelju izjava svoje djece, ali i fotografija i videosnimki s lica mjesta te medicinskom dokumentacijom, uputili agenciji Alga Travel.

Roditelji traže od spomenute agencije povrat novca – 3650 kuna po učeniku. Učenici uopće nisu trebali biti smješteni u tom hotelu jer je agencija nekoliko sati uoči polaska učenika na maturalno putovanje promijenila plan. Tako su zagrebački učenici umjesto u Achillion, hotel s tri zvjezdice u Ateni, bilio smješteni u sada zloglasni Acharnis Kavallari koji nije udovoljavao niti jednom kriteriju koje je škola tražila putem natječaja.

U početku situacija nije izgledala toliko problematično, no tada je počelo s problemom smještaja i čudnom organizacijom prijevoza. Bilo mi je važno da se svi sretno vrate u Zagreb, a dalje se ovom situacijom treba poigrati pravni sustav, rekao je za Jutarnji list ravnatelj škole Zlatko Stić.

U agenciji kažu: Svi su nedostaci odmah bili otklonjeni

Nakon prigovora roditelja učenika te same škole, oglasila se i prozvana agencija Alga Travel. istaknuli su da će svi ponaosob dobiti odgovor u zakonskom roku. Tvrde da je netočno da nisu ispunili obvezu prema ugovoru o organiziranom putovanju.

Agencija je ispunila sve stavke prema pozivnom natječaju koji je objavila škola, odgovaraju iz agencije Alga Travel te napominju da škola u pozivnom natječaju nije navela kategorizaciju hotela koje zahtijeva. Agencija im je ponudila hotel s tri zvjezdice, a hotel Acharnis Kavallari kategorije 3 superior/4* zadovoljava sve kriterije. Ako je u bilo kojoj sobi bilo nedostataka, istog trena soba je promijenjena ili je u sobi uklonjen kvar, kazali su za Jutarnji list u agenciji dodajući da nisu upoznati s navodima roditelja o zdravstvenim posljedicama pojedinih profesora i učenika. Tvrde da je tek jedno dijete bilo s razrednikom na hitnoj u gradu Larisi i to stoga što se porezalo, a što nije imalo ikakve veze s hotelom.

S obzirom da je Alga Travel prvi put nakon više od deset godina izabrana na natječaju koji je redovito dobivala samo jedna agencija, navodno povezana s ravnateljem škole, Alga Travel smatra da je ova akcija usmjerena na diskreditiranje i povredu profesionalnog ugleda kako bi se protupravno onemogućilo Algu Travel u daljnjem sudjelovanju u natječajima i nanijelo joj imovinsku štetu velikih razmjera, stoji u priopćenju te agencije.


Komentari