Zagrebačke bolnice odgađaju preglede koji nisu neophodni, a oslobađaju kapacitete za zaražene koronavirusom

KBC Sestre milosrdnice

Zbog koronavirusa u KBC-u Zagreb odgađaju se kontrolni pregledi koji nisu neophodni, a u KBC-u Sestre milosrdnice donijeli su upute kojima uvode strogi režim za osoblje i pacijente.

“Pacijenti onih bolnica koje odgode preglede bit će obaviješteni o novim terminima pregleda”, kazao je pomoćnik ravnatelja KBC-a Milivoja Novaka.

Prema preporuci Nacionalnog stožera civilne zaštite, u bolnicama su od prije 14 dana zabranjene posjete bolesnicima, a bolnice obavljaju pripreme za slučajeve zbrinjavanja oboljelih od koronavirusa.

Povjerenstvo za upravljanje postupcima vezanim uz zbrinjavanje oboljelih od koronavirusa u KBC-u Sestre milosrdnice danas je donijelo upute o postupanju kojih se treba bezuvjetno pridržavati na sve tri lokacije te ustanove.

Od svih klinika, zavoda i odjela se traži smanjivanje broja dijagnostičkih i laboratorijskih usluga, specijalističkih pregleda i operacija.

Pacijenti koji dolaze pod sumnjom na koronavirus zbrinjavat će se u izolaciji Objedinjenog hitnog bolničkog prijema do transporta u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihanović”, a radi kontroliranog ulaza pacijenata i osoblja uvodi se 24-satno zaključavanje odjela, postroženje kretanja u krugu bolnice i stroga zabrana posjeta pacijentima, koji ne smiju napuštati odjele osim u pratnji na dijagnostičke pretrage.

Preporuka je svim zaposlenicima bolnice da ne putuju izvan granica Hrvatske, a ako su ipak putovali obavezni su to prijaviti.

Također su imenovane odgovorne osobe u bolnici te je propisan način komunikacije s javnošću, a svi zaposlenici su pozvani da ne šire dezinformacije, kako bi se izbjeglo širenje bespotrebne panike.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak kaže da tijekom idućih dana planiraju osloboditi dio bolničkih kapaciteta za slučaj pogoršanja situacije s koronavirusom.

“Pritom ću dati upute o odgodi nekih dijagnostičkih i terapijskih postupaka. Naravno, radi se o ‘hladim’, nehitnim procedurama, što neće ugroziti zdravlje naših pacijenata. Štoviše, inzistiranje na operacijskom zahvatu pacijenta u poslijeoperacijskom tijeku čini ga slabije pokretljivim i imunološki slabijim”, rekao je.

Zovak pritom kao primjer navodi da se, recimo, operacijsko liječenje hernija i proširenih vena može odgoditi za nekoliko tjedana ili mjeseci bez rizika po pacijente.

“Siguran sam da će naši pacijenti shvatiti ozbiljnost situacije i opravdanost mjera. Time istovremeno štitimo pacijente koji trebaju hitne operacije, oboljele od zloćudnih bolesti itd”, naveo je.

Ispred KBC-a Sestre milosrdnice postavljen je šator za slučaj da se u bolnici pojavi osoba sa sumnjom na koronavirus, kako bi se tamo obavila prva trijaža prije nego osoba uđe u bolnicu.

Time se, objašnjava Zovak, želi spriječiti ponavljanje slučaja iz KB-a Dubrava, gdje je ulazak osobe sa sumnjom na virus izazvao privremeno zatvaranje hitnog prijema.

Komentari