Zagrebačka žičara drugačija je od one talijanske! Stručnjak povukao paralelu pa zaključio što je mogući uzrok nesreće u susjednoj zemlji

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Mladen Nikšić, izv. prof. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu u središnjem Dnevniku HTV-a prokomentirao je nesreću u Italiji gdje je prilikom pada žičare smrtno stradala gotovo čitava obitelj, preživio je naime samo maleni dječak (5), a preminuli su mu roditelji, brat te baka i djed.

No, Nikšić se pritom osvrnuo i na zagrebačku žičaru koja još uvijek nije puštena u promet. Ona je, govori, za razliku od talijanske jednoužetna, a to znači da jedno uže ima funkciju i vuče i nošenja. Govori dalje kako žičare tog tipa imaju najmanje dvije kočnice.

“Jedna je radna kočnica koja se koristi u svakodnevnoj upotrebi, a ako dođe do otkazivanja radne kočnice, postoji sigurnosna kočnica koja bi trebala zaustaviti žičaru”, tvrdi.

Zaključuje naposljetku kako je prema svim informacijama u Italiji došlo do puknuća vučnog užeta. To je, govori dalje, rijetka pojava te treba utvrditi zašto se to uopće i dogodilo.


Komentari