Zagrebačka uspinjača na današnji dan 1890. službeno je puštena u pogon: Otkrijte po čemu je jedinstvena u cijelom svijetu

hr.wikipedia.org

Jedna od najpoznatijih znamenitosti i simbol grada Zagreba je uspinjača koja spaja Gornji i Donji grad. Upravo je zagrebačka uspinjača najkraća željeznica na svijetu dužine svega 66 metara, a na današnji dan 8. listopada 1890. godine službeno je puštena u pogon.

Ideju za gradnju dobio je osječki građevinski poduzetnik D.W. Klein. Poduzetnik je pratio frekventnost pješačkog prometa pod stubama u Tomićevoj, nekada Bregovitoj ulici koja vodi na Gornji grad, te je zamijetio da se upravo tom ulicom najviše ljudi uspinje.

Zbog inovativne ideje, građevinsku dozvolu dobio je vrlo brzo, a radovi su započeli 1889. Godinu kasnije, s današnjim datumom uspinjača je službeno puštena u pogon, a s radom je započela tri godine kasnije. Prvo je išla na parni pogon koji je 1934. zamijenjen električnim.

Zagrebačka uspinjača do danas je u potpunosti zadržala prvobitni vanjski izgled i građevnu konstrukciju, zbog čega je i zakonski zaštićena kao spomenik kulture. Ova stara konstrukcija, usprkos kontinuiranom mehaničkom opterećenju, ni danas ne pokazuje tehničke deformacije.

Kabine su nekada bile podijeljene u dva razreda, a razlikovale su se po pitanju udobnosti i cijeni. Takve kabine postojale su do 1929. godine kada su zamijenjene novima. Grad Zagreb preuzeo je Uspinjaču 1928.godine.

Ako se još niste vozili zagrebačkom uspinjačom, imajte na umu da za ovu jedinstvenu vožnju trebati odvojiti samo 4 kune. Vožnja traje svega 64 sekunde, ali trenutak uspinjanja uistinu je dojmljiv.


Komentari