Zagrebačka tvrtka mora uništiti sve ‘lažne Adidaske’

FTW Hero - Men Caged

Trgovački sud presudio je ovaj tjedan u parnici protiv zagrebačke tvrtke Zhejiang da moraju uništiti svu sportsku obuću koja podsjeća na proizvode njemačke tvrtke Adidas te im nadoknaditi sudske troškove.

Logotip Adidasa s tri ukošene paralelne crte globalno je poznat, ali zagrebačka tvrtka u vlasništvu kineskih državljana ipak je mislila da će zavarati mušterije tako što je dodala još jednu crtu. Iz tvrtke se brane i kažu da ukošene crte nisu dominantno obilježje tenisica.

“Same crte koje se eventualno nalaze na modelima tenisica nisu, a kako Adidas navodi u svojoj tužbi, dominantne s obzirom na cjelokupni dojam tenisica na kojima se nalaze”, brane se iz Zhejianga.

Adidas je pokušao mirno riješiti spor još 2014. godine, kada su prvi put dobili informaciju da tuženik u veleprodajnom centru Kineski zid na Samoborskoj cesti u Zagrebu prodaje obuću s četiri paralelne crte. Iz Zhejianga nije bilo razumijevanja pa je Adidas čak angažirao detektivsku agencije koja je kupovala sporne tenisice, stoji u presudi.

Trgovački sud zaključio je kako je “već iz jednostavne vizualne usporedbe moguće zaključiti da je znak koji se sastoji od četiri paralelne ukošene crte po svojem izgledu vrlo sličan znaku koji se sastoji od tri paralelne ukošene crte. Dapače, riječ o znaku koji u sebi u potpunosti uključuje registrirane žigove Adidasa”.

“Ova sličnost dva znaka dodatno je pojačana drugim elementima izgleda znaka koji se nalazi na spornoj obući, odnosno činjenicom da je riječ o crtama koje su iste debljine upravo kao što je to slučaj i s crtama koje se pojavljuju na žigovima Adidasa, kao i činjenicom da je riječ o crtama koje su iste boje koja je u kontrastu sa bojom podloge sportske obuće”, navodi se u presudi.


Komentari