Zagrebačka škola traži da roditelji kupuju toaletni papir i potrošne materijale

Foto: Goran Mehkek / CROPIX/Ilustracija

Školski odbor Treće ekonomske škole u Zagrebu nedavno je usvojio zaključak da bi roditelji u školskoj godini 2022./2023. trebali sa 100 kuna po djetetu participirati u “povećanju troškova obrazovanja”.

To bi značilo da trebaju kupovati toaletni papir, papirnate ručnike, pokrivati troškove fotokopiranja, održavanja informatičke opreme…a putem Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade zaključak su poslali Gradskoj skupštini na usvajanje, piše Jutarnji list.

Grad nije dao suglasnost

Iz gradskog Ureda za obrazovanje, sport i mlade kažu da takva obaveza nije na stolu – barem zasad. Istaknuli su da Ministarstvo znanosti i obrazovanja u odluci o upisu učenika u prvi razred srednjih škola za aktualnu školsku godinu (2021./2022.) propisalo “kako se za pojedine programe obrazovanja mogu utvrditi povećani troškovi obrazovanja.

Pritom odluku o iznosu participacije roditelja donosi školski odbor uz suglasnost osnivača školske ustanove”. Grad Zagreb takvu suglasnost nije dao. Što će biti u idućoj školskoj godini, nisu rekli jer resorno ministarstvo još nije donijelo odluku o upisu učenika.

Zatekli kašnjenja

Aktualna vlast kaže kako su u lipnju 2021., u trenutku primopredaje vlasti, zatekli zakašnjenja od šest mjeseci u podmirenju materijalnih troškova, troškova energije i prehrane od strane Grada Zagreba dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama uslijed čega su vrtići i škole imali poteškoće u podmirenju troškova, a posljedično i nabavi potrošnog materijala, rekli su Jutarnjem listu iz Ureda za obrazovanje.

Potom su istaknuli kako se “odmah po uočavanju navedenog stanja pristupilo smanjivanju zaostatka u plaćanju te su zaostaci sa šest smanjeni na tri mjeseca, a Grad će činiti sve u svojoj moći da u što kraćem roku smanji zaostatke te školama i vrtićima podmiruje sve troškove potrebne za redovito i uredno funkcioniranje”.

Komentari