ZAGREBAČKA RATNA 1991.: Muzej grada Zagreba izdao dopunjeni katalog izložbe

Muzej grada Zagreba

Muzej grada Zagreb izdao je drugi, dopunjeni katalog izložbe iz 2011.godine.

Povodom 25. obljetnice raketiranja Gornjeg grada od strane Jugoslavenske narodne armije 7. listopada 1991. godine, Muzej grada Zagreb izdao je drugi, dopunjeni katalog izložbe iz 2011.godine.

Izložba Zagrebačka ratna 1991.- deset ratnih svjedočanstava

Ovom izložbom Muzej daje svoj doprinos obilježavanju godine koja je bila presudna za obranu od agresije na Republiku Hrvatsku i godine u kojoj, odlukama Hrvatskog sabora 8. listopada 1991. i nakon tromjesečnog moratorija, nastaje samostalna hrvatska država.

Izložba govori o Zagrepčanima i Zagrebu, glavnom gradu i političkom, društvenom, gospodarskom i strateškom središtu Republike Hrvatske u toj, 1991. godini.

Osnovnu koncepciju izložbe čini šest tematskih dijelova pod nazivom Mirovne inicijative, Izlazak JNA iz vojarni, Ratno ruho Zagreba, Glas iz Vukovara, Napadi na grad i Zagrebačke ratne postrojbe HV-a / odlazak na ratište.

Izložbene teme kontekstualizira deset priča neposrednih sudionika događaja: Josipe Višnje Milas Matutinović, Marije Slišković, Josipa Bistrovića, Roberta Beloševića, Ivana Posilovića, Marije Lacko, Nade Premerl, Mladena Kušeca, Anđelka Vugrineca i Miše Žutića.

Riječ je o ljudima različitih profesionalnih i privatnih angažmana, među kojima su mirovne aktivistice, humanitarke, fotoreporteri, novinar, organizator kvartovske zaštite, kulturna djelatnica, branitelj i logoraš.

Na izložbi se tematske grupe predstavljaju raznolikom građom, u kojoj se nalaze i pojedini osobni predmeti govornika, kao i deset videozapisa ratnih svjedočanstava te jedan zvučni prilog.


Komentari