Zagrebačka policija upozorava: Promjenom računanja vremena, mijenjaju se i prometna pravila, kazne su i do tisuću kuna

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebačka policija podsjeća da se promjenom računanja vremena mijenjaju i pravila u prometu. “U noći s 30. na 31. listopada 2021. godine započinje zimsko računanje vremena. Iz tog razloga podsjećamo vas da nastupa zakonska obveza paljenja danju dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima u razdoblju od 1. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine, dok su vozači mopeda i motocikala dužni tijekom cijele godine na vozilima danju imati upaljena kratka svjetla. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), te u slučaju smanjenje vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno svjetlo crvene boje na stražnjoj strani bicikla. Preporuka je i odjeća svijetle boje odnosno s reflektirajućim detaljima kako bi bili uočljivi ostalim sudionicima u prometu”, naveli su.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna, dodaju potom.

Govore i kako je potrebno vožnju prilagoditi uvjetima, ali i pripremiti odgovarajuću opremu. U protivnom, vozač koji upravlja vozilom koje nema zimsku opremu za vrijeme zimskih uvjeta na cestama ili nije očistio zaleđena vjetrobranska stakla, led, vodu ili snijeg s vozila kaznit će se novčanom kaznom od 1000 kuna, navode.

“Na kraju podsjećamo na Odluku o obveznoj zimskoj opremi na zimskim cestama u Republici Hrvatskoj objavljenu u Narodnim novinama broj 121/20. od 4. studenog 2020. godine, a kojom se određuje obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj i to u razdoblju od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja 2022. godine”, zaključuju.


Komentari