ZAGREBAČKA POLICIJA UPOZORAVA: Brzina i alkohol sve češći uzročnici smrti na cestama

prometna nesreća
Dalibor urukalovic/PIXSELL

Gotovo u svim prometnim nesrećama na području Zagreba uzrok su bili alkohol i brzina.

Na području Policijske uprave zagrebačke, nakon višegodišnjeg pozitivnog trenda smanjenja broja smrtno stradalih sudionika, u 2016. došlo je do pogoršanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu. Gotovo u svim prometnim nesrećama sa smrtno stradalim osobama uzrok je nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila, uz koje se nerijetko veže i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi.

Neprilagođena brzina

Zagrebačka policija piše da je od zadnje dvije prometne nesreće s poginulim sudionicima uzrok nastanka u oba slučaja bila brzina neprilagođena osobinama i stanju ceste te gustoći prometa. S obzirom na to da je veliki udio stradalih pješaka, policija ističe da su najčešće greške vozača zbog kojih stradavaju pješaci – neprilagođena ili nepropisna brzina kretanja vozila, dok su najčešće greške pješaka – nepropisan prijelaz preko kolnika i to nekorištenjem pješačkog prijelaza ili pješačkog pothodnika i prelaženjem na crveno svjetlo za pješake.

“U narednom razdoblju poduzimat ćemo intenzivne mjere s ciljem povećanja sigurnosti u cestovnom prometu. Mjere ćemo usmjeriti na smanjenje broja prekršaja koji najčešće dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, odnosno na prekršaje vezane za brzinu i alkohol te prekršaje vezane uz stradavanje pješaka”, javljaju.

Upozorenje policije

Ujedno su i upozorili sve sudionike u prometu da se drže pravila i propisa.

“Sudionike pozivamo da se pridržavaju prometnih propisa, a posebno da prilagode brzinu vožnje osobinama i stanju ceste, gustoći prometa, nailasku na pješački prijelaz, da ne voze kada u organizmu imaju nedopuštenu koncentraciju alkohola, kao i drugih propisa čije kršenje uzrokuje prometne nesreće.”

Za ovaj su vikend najavili sad već redovnu akciju Alkohol, droge i brzina.

“Akcija se provodi u svrhu povećanja razine sigurnosti u prometu i sprječavanja činjenja najtežih prometnih prekršaja. To su prvenstveno prekoračenje dopuštene brzine vožnje, vožnja pod utjecajem alkohola i/ili droga i drugo. Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači te će se provoditi sankcioniranje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece, kao bitnih elemenata sigurnosti prometa koji direktno utječu na  posljedice prometnih nesreća”, poručili su iz policijske uprave.

>>STRAVIČNA NESREĆA KOD JANKOMIRA: Autobilom se zabili u stup, dvoje mrtvih

>>>STRAVIČNA NESREĆA KOD VRBOVCA: U teškom sudaru poginuli vozač i 11-ogodišnje dijete (FOTO)


Komentari