Zagrebačka odvjetnica presudu ocijenila ‘zabrinjavajućom’ i stavila 63 uskličnika u žalbi! Zaradila kaznu od suda, ali se izborila za slobodu govora

Zagrebačka sudnica, (foto ilustracija:Sanjin Strukic/PIXSELL/

Na nedavnoj sjednici 13 sudaca Ustavnog suda bavilo se pitanjem slobode govora pred sudom i te su donijeli odluku u korist iste. U središtu rasprave bila je žalba na presudu zagrebačke odvjetnice Jasne Matičević.

Njezina stranka i ona nisu bili zadovoljni ishodom suđenja te je obrazloženje presude opisala zabrinjavajućim i zastrašujućim što je podebljala i stavila iza toga čak 63 uskličnika. U žalbi je Matičević zaključke suda nazvala tendencioznima, u sferi znanstvene fantastike i slično. U zaključku je napisala da sve dok u Hrvatskoj postoji ovakva razina pravne zaštite ” posve je logičan odgovor da postoji egzodus stanovnika iz Hrvatske u države u kojima ovakvi standardi ipak nisu svakodnevnica”, piše Jutarnji.

Ove je izraze podebljala i naglasili nizovima uskličnika i upitnika. Inače riječ je o žalbi na presudu Trgovačkog suda u Rijeci donesenu u studenom 2018. Sudac riječkog suda smatrao je da Matičević tim navodima vrijeđa sud te joj je izrekao kaznu od pet tisuća kuna. No, ona to nije prihvatila mirno te se na kaznu žalila Visokom trgovačkom sudu. No, sud je tu novčanu kaznu potvrdio te su donijeli zaključak da je zagrebačka odvjetnica svojim izrazima povrijedila Kodeks odvjetničke etike koja odvjetnicima nalaže da uvijek moraju iskazivati dužno poštovanje prema autoritetu sudova pred kojima zastupaju svoje stranke.

No, Matičević nije odustajala te je podnijela ustavnu tužbu u kojoj je ustvrdila da joj je novčanom kaznom povrijeđeno pravo na slobodu govora zajamčeno 38 člankom Ustava kao i 10 člankom Konvencije o ljudskim pravima. Napisala je i da joj nije bila namjera vrijeđati riječki Trgovački sud već je pokušala zaštiti interes svoj stranke na efikasan način.

Slijedom toga, Ustavni sud je prihvatio njezinu tužbu te poništio izrečenu kaznu. U obrazloženju se navodi da je novčanom kaznom prekršeno ustavno i konvencijsko pravo odvjetnice Jasne Matičević na slobodu govora, što je jedno od temelja demokratskog društva. Ipak, Ustavni sud smatra i da je odvjetnica koristila pomalo grub izričaj, no navode da su se ti izrazi odnosili isključivo na izražavanje stava o presudi. Od 13 sudaca na Ustavnom sudu, dvoje ih je napisalo mišljenja suprotna većini. Andrej Abramović i Branko Brkić smatraju da je odvjetnica prekršila kodeks odvjetničke etike te da je s razlogom kažnjena.


Komentari