Zagrebačka konobarica progovorila o užasu kojeg proživljavaju: ‘Pod maskama ostajemo bez zraka!’

Pexels / Ilustracija

Konobari su jučer odradili svoj prvi radni dan pod zaštitnim maskama. A prvi dojmovi svode se na dvije riječi: “Živi užas”.

Barem mi tako kaže Nina, konobarica u kafiću u širem centru Zagreba.

“Jučer sam ‘debitirala’, ovo je žešći kriminal. Katastrofa!”, kaže ljutito.

“Znaš kako je nama… Fizički radiš i kad se zapušeš maltene ostaješ bez zraka pod maskom. Uglavnom, uopće nisam sretna i zadovoljna. Jedva čekam kad će se to maknut’. Pa ne sjedam ja nekom u krilo, nemam neki poseban kontakt, donesem cugu i odem“, prepričava mi svoje dojmove i upozorava, barem prema njezinom mišljenju, na nelogičnosti u odluci Stožera.

Jučerašnju smjenu radila je, kaže, pod ‘onom običnom jedonokratnom’ maskom. Je li pomislila skinuti je za vrijeme smjene? Naravno, ali strah od kazne je ipak prevelik.

“Nisam je skidala, ne znam kako bi ljudi reagirali. ‘Ajd, maknula sam malo kad sam polirala, bila sam sama u šanku… U principu, nikad ne znaš hoće ti netko doći i kontrolirati te. Da je moj birc, nikad je ne bih stavila. Nikad, kažem ti. Ma, nek’ mi samo napišu kaznu. I ne bih je uopće platila, nego ajde, ‘vodi me na sviranje’… Ovako, ne odlučujem za sebe, nego radim za drugog pa moram”.

Netko naivan bi očekivao da će se “taj drugi za kojeg radi” pobrinuti za maske, na to samo odmahuje.

“Iskreno, nismo ni tražile. Nama je sve to mali cirkus. I gosti se smiju. I njima je, valjda, dosta toga, sad se ovo može-sad ne, sad ovo štiti-sad ne. Rugaju se, a što će”.

Inače, Nina ima još jedan problem, taj što nosi dioptrijske naočale. S maskom baš i ne čine najsretniju kombinaciju.

“Ništa, bez naočala sam. Morala sam ih maknuti zbog maske, nemoguća je to misija. Ne mogu i jedno i drugo, previše mi se magle. Na blizu vidim pa se snalazim”.

Nakon prvog radnog dana nije imala problema s kožom, no dodat će da je još prerano za zaključke.

“Nisam previše osjetljiva, niš’ posebno mi nije s licem. Al’ pitaj me nakon par dana, ne možeš nakon jednog dana zaključiti…”, zaključila je razočarano.

Ugostitelji otkrili zašto je Hrvatska uvela maske za konobare: ‘Gosti žele isto iskustvo kao doma’


Komentari