Zagrebačka Klasična gimnazija, najstarija srednja u Hrvatskoj, slavi 415. rođendan i slavi na neuobičajen način!

foto: Ivan Božić, srednja.hr

Za svoj veliki 415. rođendan učenici i nastavnici Klasične gimnazije u Zagrebu priredili su niz događanja i projekata. Jedan od njih nosi naziv ‘415 stabala za 415 godina Klasične’, u sklopu čega će 11. studenog učenici saditi stabla u blizini naplatne postaje Demerje. Ondje će ih čekati izviđači i potreban alat, a na lokalitetu je predviđena sadnja hrasta. Suorganizatori cijele akcije su Hrvatske šume i sadi se isključivo na lokalitetima kojima oni upravljaju, piše portal Srednja.hr.

Škola postoji od početka 17. stoljeća

Klasična gimnazija je uz današnju Gornjogradsku nastala iz iste škole koju su davne 1607. godine na Gornjem gradu osnovali isusovci i najstarija je srednja škola u Hrvatskoj koja kontinuirano djeluje od svoga osnutka.

– Poticanje okruženja humanističkih vrijednosti, čiju srž čini nastava grčkoga i latinskog jezika, nakon završena srednjoškolskog obrazovanja učenicima otvara vrata doista svih fakulteta. Prenošenje tradicije s generacije na generaciju klasičara, često iz istih obitelji, učenike ove škole zauvijek povezuje u prepoznatljivu skupinu obrazovanih ljudi kojoj pripadaju i neki od najvećih velikana naše domovine, od Kukuljevića-Sakcinskog do Krleže, Gavelle i Gotovca, kažu iz Klasične.

Akciju sadnje ‘415 stabala za 415 godina Klasične‘ ostvarit će u suradnji s udrugama Tatavaka, Šumoborci i Hrvatskim savezom izviđača, a iz Klasične će gimnazije u akciji sudjelovati 100 učenika i profesora. Iz škole poručuju kako su začetnici ideje nastavnici aktiva prirodoslovnih predmeta (nastavnici biologije, kemije i fizike), a u pripremi i realizaciji pomoći će im i nastavnice likovne umjetnosti i hrvatskog jezika. Događaje vezane uz 415. obljetnicu osnutka škole pratit će novinarska skupina za digitalni časopis Mi.

Najavljen i niz drugih događaja

– Idejom želimo potaknuti učenike i zainteresiranu javnost na promišljanje o svijetu u kojem živimo, na izgradnju vlastitih stajališta i poduzimanje konkretnih akcija u okruženju u kojem živimo kako bismo poboljšali kvalitetu vlastitog života i pridonijeli unapređenju društva u cjelini. Akciji će prethoditi izrada papirnatih stabala s učeničkim porukama o temi Zemlja diše, priopćila je ravnateljica Klasične Zdravka Martinić-Jerčić.

Kao što smo spomenuli, ovo nije jedini događaj koji će se odviti povodom 415. rođendana Klasične. Iz škole najavljuju sljedeće:

Znanstveni skup – 25. veljače 2022.

‘Klasična čašica razgovora’, susreti s bivšim klasičarima u stilu TEDx Talks – ožujak 2022.
Kviz ‘Tko želi biti jubilarni klasičar?’ – drugo polugodište 2022.
Izložba knjiga i dokumenata Klasične gimnazije – drugo polugodište 2022.
‘Antičke olimpijske igre u 21. stoljeću’ – svibanj 2022.
‘Klasičari u priči i na pozornici’, autorski tekst literarne skupine koji izvodi suvremena dramska grupa – kraj drugog polugodišta, 2022.
Izložba fotografija ‘Antika i mi’ – lipanj 2022.
Predstava ‘Antičke dramske grupe’ – lipanj 2022.

Komentari