Zagrebačka katedrala gadno je stradala u potresu: Ove stvari o njoj sigurno niste znali

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zagrebačku biskupiju utemeljio je 1904. godine ugarski kralj Ladislav, a prema tradiciji, ova se godina uzima i za godinu osnutka naše katedrale koja je posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije i svetom Stjepanu i Ladislavu. Zagrebačka katedrala jedan je od najvrijednijih spomenika hrvatske kulturne baštine, unutar čijih zidova se čuva blaženi Alojzije Stepinac, ali i razni drugi dragulji.

Bjelokosni brevijar najvrjedniji je unutar ove riznice. Potječe od prvog zagrebačkog biskupa Duha, a jednom prilikom je bio i ukraden. Ukrao ga je Mirko Pyelik – Inna koji je stanovao kod katedralskog zvonara, lažno se predstavljajući kao grof i ljubitelj umjetnina. Sprijateljivši se sa zvonarom, imao je stalni pristup riznici.

Pomoću duplikata ključeva riznice, ušao je unutra i original brevijara zamijenio je vjerodostojnom kopijom. Bečki trgovac Maks Gluckeslig, pokušavao je od Kaptola otkupiti brevijar, međutim stalno su ga odbijali. Sasvim slučajno je doznao da je brevijar otkupio muzej u Bostonu, za duplo manje novaca od njegove ponude što mu je probudilo sumnju. Odnio je Kaptolu fotografiju brevijara pomoću koje je primjećeno 56 razlika između kopije i originala.
Tornjeve katedrale krase vodorige, mitska bića koja se prikazuju u obliku zvijeri, zmajeva, koji rigaju vodu iz usta. Ova mitološka bića predstavljaju se kao bića koja su danju skamenjena, a u pohod kreću noću, otimajući djecu.

Unutar katedrale pažnju promatrača plijeni i lik koji ima šišmiševa krila umjesto ušiju, rogove te kozju bradu te se nagađa da se radi o srednjovjekovnom prikazu vraga.

Tu je i mitsko biće grifon, zvijer s tijelom lava koji gospodari zemljom i glavom orla koji gospodari nebom. Grifon je, u srednjem vijeku, simbolizirao kršćansku mudrost i snagu Krista, ali i Kristovu dvojnu prirodu koji je Bog i čovjek. Grifon je, prema nekim tumačenjima i čuvar ulaska u zemaljski raj.

Prisustvom ovih mitskih bića graditelj šalje skrivenu poruku da zanimljiva bića i čudovišta čuvaju i brane od Božju kuću na zemlji od zlih sila.

Prilikom obnove južnog tornja katedrale, 2013. godine, radnici su otkrili malu staklenu kapsulu, a u njoj dva kožna pergamenta s porukom : “A dao dobri Bog, kada iza viekovah opet na javu dodje sadanja spomenica… da se tada nadju svi Hrvati kao dobri katolici, te slavan, složan i slobodan narod!”.

Na staklenci je ugraviran tekst putem kojeg zagrebački staklar staklenku poklanja graditeljima katedrale.

Malo dalje od staklenke, nađena je i ploča iz 1939., godine kada je obnavljana katedrala u vrijeme nadbiskupa Alojzija Stepinca. Kapsula i ploča čuvaju se u prostorijama Nadbiskupije, a bit će izloženi i očima javnosti. Planira se otvoriti muzej katedrale, te će u njemu i ova zanimljiva otkrića naći svoje mjesto.


Komentari