Zagrebačka Academia Cravatica proslavlja početak hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU

Ustanova Academia Cravatica prigodnim svečanostima tijekom 1. i 2. siječnja 2020., obilježava početak hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije. Kravatom, kao europskim i svjetskim simbolom diplomacije, dostojanstva i ravnoteže ova jedinstvena institucija posvećena proučavanju, čuvanju i unaprjeđivanju kravate kao hrvatske i svjetske baštine podsjetit će čitavu Europu na činjenicu da je upravo Hrvatska domovina kravate, a Zagreb, Prijestolnica kravate! 

Tako će u  srijedu, 1. siječnja kada vojnici i konjanici vojno-povijesne postrojbe Kravat pukovnije izvode  svoju tradicionalnu, novogodišnju Smjenu straže na Trgu sv. Marka, ova prva Smjena straže u 2020. godini biti posvećena povijesnom trenutku za našu zemlju, početku predsjedavanja Vijećem Europske unije. Tim povodom, u svečanoj Smjeni straže sudjelovat će i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, koji će neposredno nakon početka Smjena straže primiti svečani prijavak od zapovjednika Kravat pukovije, Željka Matejčića, a potom će uslijediti i vojno-povijesna ophodnja središtem Zagreba.

U četvrtak, 2. siječnja 2020. na Trgu bana Jelačića,  točno u podne, u prisustvu uzvanika i članova ustanove Academia Cravatica, postavljanjem velike crvene kravate na spomenik banu Jelačiću, započet će i prigodno postavljanje velikih crvenih kravata na čak 46 spomenika hrvatskih velikana i uzvanika u užem središtu Zagreba. Kravate će postavljati vojnici Kravat pukovnije, a one će ostati vezane na spomenicima punih mjesec dana. 

Iz ustanove Academia Cravatica doznajemo da su ovo tek prve prigodne aktivnosti kojima će ova ustanova obilježiti hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, a aktivnosti će se provoditi sve do kraja siječnja, u suradnji s Gradom Zagrebom i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova.

 

Komentari