Zagreb za sada NIJE UGROŽEN, u Karlovcu 300 kuća POD VODOM (FOTO)

Vodostaj Save u Zagrebu jutros u 8 sati bio je 416 cm, te je narastao u odnosu na mjerenje u 6 sati ujutro kada je iznosio 414 cm.

Zagreba za sada nije ugrožen, kako tvrdi pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Pavle Kalinić. “Grad Zagreb je zaštićen nasipima izgrađenim 1964. godine, a još osigurač je opteretni kanal. Kada voda dođe do visine od 6 i pol metra onda se slijeva u kanal. Kuće ne mogu biti ugrožene od kiša i poplava već od podzemnih voda, a mi tada pomažemo ljudima ispumpavanjem. Taj problem se ne može riješiti ni ovdje ni u svijetu. Ima određenih kvartova u Zagrebu koji imaju problema s tim, ali to do sada nitko u svijetu nije uspio riješiti“, kazao je Pavle Kalinić.

Osim poplavljene Škorpikove ulice, zbog loše odvodnje i jakih oborina, voda se nakupljala u djelovima Španskog i Stenjevca, prenosi večernji.hrGrađani iz susjednog naselja Prečko javljaju kako su dijelovi prometnica i parkovi bili pod desetak centimetara vode, također zbog lošeg odvoda. Kako doznajemo danas se voda zbog prestanka oborina u tom naselju povukla gotovo u cijelosti.

>>>PROMETNI KAOS U ZAGREBU Vatrogasci na terenu imaju pune ruke posla (FOTO)


>>>NABUJALA SAVA! Prijete li Zagrebu katastrofalne poplave?! (VIDEO)

Vodostaj Save jutros u 8 sati bio je 416 cm, te je narasao u odnosu na mjerenje u 6 sati ujutro kada je iznosio 414 cm, ali posljednje mjerenje u 9 sati pokazuje kako vodostaj pada.

Screenshot
Screenshot

Što se tiče Karlovca tamo stanje nije tako dobro kao u Zagrebu. Kako doznaje Radio Mrežnica, čak 300 kuća u karlovačkom prstenu je pod vodom. Situacija je alarmantna, Kupa, Korana i Mrežnica toliko su podivljale da se ljudi sve teže bore. Poplavljenima je voda ušla minimalno metar u kuće, riječ je o istim ljudima kojima se to dogodilo i prošle godine. Vatrogasci im ispumpavanjem pomažu gotovo cijelu noć.

Korana je u 7 sati mjerila 842 centimetra što je samo 3 cm manje od prošlogodišnjeg rekorda od 845 cm. Dok je Kupa također narasla na 842 centimetra. Obje rijeke prešle su u izvanredno stanje.

Gradonačelnik Karlovca poručio je za Radio Mrežnicu kako im ne trebaju dragovoljci, kako im je organizacija dobra i sve što im treba imaju. Potvrdio je kako se vodostaji karlovačkih rijeka približavaju najgorem, ali sreća je, kaže, što tlo prije ovih poplava nije bilo natopljeno vodom kao prošle godine, inače došlo bi do katastrofe.

Zbog visoke Kupe rijeka Korana teško otiče pa će vatrogasci danas probati probiti nasip u Mekušanskom Lugu kako bi poboljšali protok.

Gotovo sve ceste do Karlovca su zatvorene, do grada se može doći jedino autocestom i željeznicom.

Radio Mrežnica
Radio Mrežnica

 

Komentari

loading...
-->