Zagreb uveo deset novih stanica za najam bicikla, kao najsigurniju alternativu javnom prijevozu

Ilustracija (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Na Langovu trgu, kraj Hrvatske narodne banke na Trgu hrvatskih velikana, pored Akademije dramskih umjetnosti, kraj TŽV- a Gredelj na Strojarskoj cesti, na Autobusnom kolodvoru i tržnici Trešnjevka, na zapadnoj strani grada u Prečkom te na Ljubljanici, a na istočnoj u Dubravi i u Novom Zagrebu kraj Velesajma. Deset je ovo novih lokacija privremenih Nextbike postaja kao nadogradnja postojećih parkirališnih biciklističkih stanica u gradu, prenosi Večernji list. Navedene će se stanice koristiti za unajmljivanje i vraćanje javnih gradskih bicikala kako bi se usred ove epidemije koronavirusa i mjera socijalnog distanciranja, potaknulo građane da što više koriste upravo bicikle.

Grad Zagreb inače je to odobrio kako bi bicikli postali što dostupniji građanima. „Doba vezano uz aktualni koronavirus ne mora nužno ostaviti samo negativne posljedice na naše društvo. Otvara se prostor za širenje svijesti o dijeljenju javnog bicikla i okretanju pedala za održiviju mobilnost, gradove i budućnost. Socijalna distanca javnom će prijevozu predstavljati izazov. Zato je bicikl pametna te zdrava, ako ne i najsigurnija, alternativa koja će, vjerujem, u vremenima koja slijede, potaknuti i drugačiju organizaciju većih i širih javnih površina u korist biciklista za jednostavnije kretanje gradovima. Naš model naslanja se na koncept i u svijetu sve šire prihvaćenu ekonomiju dijeljenja u kojoj za korištenje nije neophodno posjedovanje“, kazao je Ante Gustin, direktor Sustava javnih bicikala.

Bicikli se unajmljuju putem aplikacije koja osigurava dodatnu sigurnost i zaštitu zdravlja korisnika jer je za korištenje usluge potreban samo pametni telefon, a svim su građanima sljedećih mjesec dana osigurana dva sata besplatne vožnje unosom koda ZG2020 u mobilnu aplikaciju. Time se građane želi potaknuti da isprobaju javne bicikle i istraže prednosti ove izolacije u pokretu. Dovoljno je preuzeti aplikaciju Nextbike, aktivirati račun i unijeti kod ZG2020 ili se javiti na e-adresu [email protected].

Socijalnim distanciranjem, svi dajemo sve od sebe kako bismo ostali zdravi, a jedan od najboljih načina za održavanje zdravlja je izlazak na svjež zrak. To ipak može biti stresno ukoliko brinete da je zrak prepun virusnih čestica koje čekaju da vas zaraze.

Pa, koliko biste trebali biti zabrinuti da ćete svaki put kad izađete van ugostiti koronavirus od nekog pješaka, trkača ili biciklista koji slučajno izdahne dok prolaze?

Odgovor je – ne trebate brinuti oko toga! Sve dok držite najmanje 2 metra udaljenosti od drugih ljudi i niste u grupi visokog rizika, uključeni ste u aktivnost s vrlo malim rizikom, pogotovo ako nosite maske, piše Vox.com.

 


Komentari