ZAGREB U MRAKU: HEP i dalje nema odgovor zašto zapadni dio ostaje bez struje , kritična je ova lokacija

Foto: Facebook

U protekla dva tjedna zapadni dio Zagreba nekoliko je puta ostajao bez struje, o čemu smo već zatražili očitovanje iz HEP-a.

Tada su za Zagreb.info rekli da su “uzrok pojedinačni kvarovi srednjenaponske opreme, na dva 20 kV (kilovoltna) kabela te na jednom 20 kV postrojenju, koji su otklonjeni u najkraćem mogućem vremenu” te da je već sljedećeg daAGREBna “obavljena zamjena kompletnog srednjenaponskog bloka” što bi trebalo “značajno povećati sigurnosti opskrbe električnom energijom potrošača na tom području”.

U javnosti se govorilo o preopterećenosti sustava zbog velikih vrućina, lošeg održavanja i zastarjelr opreme.

No sada, nakon dva tjedna, poznate su nove informacije.

Kako piše Jutarnji list, u Zagrebu su se u kratkom vremenu dogodili kvarovi na dvije odvojene i tehnički nepovezane lokacije koji su prouzročili nestanak struje.

“Prvi kvar je bio na trafostanici, a u drugom slučaju riječ je o tri kvara na srednjenaponskom kabelu. Sustav nije pao zbog preopterećenosti ili zbog neodržavanja2, rekli su za Jutarnji iz HEP ODS-u, tvrtke koja je odgovorna za održavanje elektroenergetskog sustava i kvalitetu isporučene električne energije svim krajnjim kupcima.

Zapadni dio Zagreba električnom energijom opskrbljuje se iz dvije velike trafostanice, na Jarunu i u Stenjevcu, koje su sa 17 kabela povezane sa 16 manjih trafostanica. Ispod zemlje prolazi četiri i pol kilometara dugačak srednjenaponski kabel koji povezuje trafostanice Jarun i Stenjevac. Upravo taj kabel pokazao se kao najproblematičniji, ističe Pavić. Prvi nestanak struje dogodio se 11., sljedeći 25., a treći 27. lipnja. Ispitivanja su pokazala da su se sva tri kvara dogodila upravo na tom kabelu.

“Kritični dio je između 1200 i 1500 metara kabela. Riječ je o lokaciji kod tržnice Jarun u Ulici Gordana Janovića i Kružnoj. Tu ćemo prokopati duž 300 metara i vidjeti koji je uzrok kvara.”

“Teško mi je govoriti o mogućem uzroku kvara. Ali čudno nam je da je na tom dijelu u kratkom vremenu došlo do čak tri proboja. No, više ćemo znati kad dođemo do kabela”, tvrdi pomoćnik direktora HEP ODS-a.

Radovi bi trebali početi danas.


Komentari