ZAGREB-SPLIT I DALJE BEZ NOĆNOG VLAKA: pogledajte koliki je bio gubitak linije obustavljene prošle godine

Foto: Ilustracija/Matija Habljak/PIXSELL

Unatoč upornosti Splitsko-dalmatinske županije za ponovnim ustrojstvom noćnog vlaka na relaciji Split – Zagreb, tome nisu u skloni u HŽ putnički prijevoz, javlja N1.

S obzirom da se tom linijom u prosjeku vozilo svega 39 putnika, strahuju od gubitaka, a slaba vožnja je i dovela do ukidanja linije na Božić prošle godine.

Županija ipak inzistira kako je noćni vlak ponajprije važan studentima Splita i okolice koji studiraju u Zagrebu i okolnim gradovima, ali i građanima te turistima (a zbog turističke sezone je noćna linija i bila u pogonu ovog ljeta).

Ukidanje je trebalo biti privremeno

Sve je započelo 1. listopada 2018. kada je Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan potpisao prvi ugovor s HŽ-om o besplatnom prijevozu redovitih studenata iz njegove županije do mjesta studiranja u Hrvatskoj. Županija se uključila u trošak pokrivajući 50% iznosa.

Uz sufinanciranje županije od 1 093 000 kuna, prva godina noćnog vlaka, 2018/19, ostvarila je ukupno 16 021 putovanje za 1200 korisnika.

Iduće godine, 2020/21, prije ukidanja linije, potpora županije spustila se na 987 050 kuna, a noćna linija je ostvarila 13 300 putovanja za 1100 korisnika.

Kada se mjera ukinula, Boban je organizirao sastanak s članovima uprave HŽ-a za putnički prijevoz, te s Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kao i sastanak tadašnjim splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom.

Pored slabog prosječnog broja putnika, argument za ukidanje mjere također je bilo i prosječna zarada od karata, koja je iznosila svega 16% prometovanja sporednog vlaka, te na godišnjoj razini doveo do gubitka od oko 20 milijuna kuna.

“Tada je rečeno da je ovo samo privremena mjera i da će ta noćna linija biti ponovno uspostavljena tijekom cijele godine, a ne samo za vrijeme turističke sezone”, reklu su iz županije, prenosi N1.

Ovogodišnji povratak noćne linije za turističku sezonu koja je trajala od lipnja do rujna, čini se ipak nije bio uzaludan potez.

HŽ putnički prijevoz priopćio je kako se tijekom sezone dnevnim vlakovima u prosjeku vozilo oko 60 putnika, a u noćnima njih oko 120.

“Nakon završetka turističke sezone Split i Zagreb povezani su dnevnim vlakovima u kojima se prosječno vozi oko 50 putnika. Kako bismo prijevoznu ponudu prilagodili studentima Splitsko-dalmatinske županije, nedjeljom vlak iz Splita prema Zagrebu polazi u 14,28 sati, a od ponedjeljka do subote dnevni vlak iz Splita polazi u 8,35 sati. Dnevni vlak iz Zagreba svakodnevno polazi u 15,20 sati s dolaskom u Split u 21,28 sati”, kazao je HŽ putnički prijevoz, prenosi N1.


Komentari