ZAGREB SE PRETVARA U VELIKO SMETLIŠTE: ‘Smetlari ne čiste ulice, gušimo se u otpadu’ (FOTO)

Tomislav Stojak/Facebook

Od 1. kolovoza na zagrebačkom se području primjenjuje smanjen broj odvoza otpada.

Prepune kante smeća, otpad razbacan po cestama i ulicama te prestrašan smrad koji je nesnosan više nije samo na Jakuševcu. Ovakve probleme proživljava sve više Zagrepčana u drugim kvartovima hrvatske metropole. 

Hrpa smeća kraj škole u Lučkom

HNS-ov zastupnik Tomislav Stojak požalio se još jednom na otpad i odvoz smeća u Zagrebu. Ovaj put objavio je video snimljen u Lučkom – hrpu smeća preko puta dječjeg igrališta i škole. Osim toga, na Facebooku je objavio i fotografiju ‘divljeg’ odlagališta otpada na Jarunu. Kako kaže, ovaj otpad tamo stoji već mjesec dana.

Facebook
Jarun/Facebook

Njegova je objava bila samo okidač koji je pokrenuo lavinu. U raspravu su se odmah uključili brojni nezadovoljni Zagrepčani koji prolaze kroz slične, ako ne i identične probleme.

Facebook
Borongaj/Facebook

Gospodin Željko ovu je fotografiju zabilježio na okretištu Borongaj. Prema njegovim riječima, ovo se događa stalno.

Sad smeće smrdi po cijelom gradu, a odvoz glomaznog otpada su toliko iskomplicirali da opet niču divlja odlagališta“, nadovezala se gospođa Jasmina.

‘Tko ima više smeća, neka više i plati’

“To je zato jer su u gradskoj upravi i zagrebačkom holdingu nesposobni napraviti posao do kraja. Preslikali su naplaćivanje odvoza smeća po volumenu spremnika, ali ih nisu čipirali i hoće naplaćivati prolazak kamiona kroz ulicu bez obzira imate li smeća za odvoz ili ne. Jedino što treba napraviti je čipirati spremnike i naplaćivati odvoz smeća. Tko ima više smeća, taj neka više i plati. Ja odvajam smeće, vozim po kontejnerima za odvojeno sakupljanje, a moram platiti odvoz smeća i kad mi je kanta prazna u dvorištu. Ne bi išlo”, komentirao je Darko iz Zagreba.

Novi raspored odvoza

Od 1. kolovoza na zagrebačkom se području primjenjuje smanjen broj odvoza miješanog komunalnog otpada. Naime, iz Čistoće napominju kako je novi raspored odvoza nastao nakon praćenja i ispitivanja potreba građana te su se, sukladno uvažavanjem za odvozom miješanog komunalnog otpada, uvažavale specifičnosti pojedinih dijelova grada.

>>>S PRVIM DANOM KOLOVOZA STIŽU NOVA PRAVILA: Mijenja se broj odvoza miješanog otpada

I dok se jedni vesele promjenama i barem nekoj uštedi, drugi u tome vide mnogo više nedostataka nego prednosti. Svoje nezadovoljstvo novim načinom zbrinjavanja otpada tako je iskazala i gospođa Olivija.

“Vi ćete platiti nekih pet kuna manje, a ugušit ćemo se u smeću. Čistoća samo traži razlog da rade što manje. U mojoj ulici niče smeće po cesti. Smetlari nisu bili godinama počistiti ulicu. A da ne pričam kada preturaju, drapaju po kantama i istresu pola smeća po ulici.”

>>>NOVI NAČIN ODVOZA OTPADA ZGROZIO GRAĐANE: ‘Radije ću platiti par kuna više nego se gušiti u smeću’ (FOTO)

I tako dok se Zagreb doslovno guši u smeću, prizori u drugim gradovima diljem Hrvatske potpuno su drugačiji. U Velikoj Gorici, Vukovaru, Puli i Čakovcu stanovnici svoj otpad odlažu na za to predviđena mjesta, a i smetlari ga redovito odvoze. 

Zagrepčanima ostaje jedino da i dalje zovu komunalne redare i nadaju se najboljem. Iako, to i dalje nije trajno rješenje. Naime, hrpe smeća ubrzo se ponovno nagomilaju i priča kreće ispočetka.

“Onda ja zovem komunalno u općinu, oni nazovu Čistoću, pokupe smeće, ali za par dana opet nova hrpa. Tražila sam da nam maknu te kontejnere sa glavne ulice jer tu se lako stane sa kombijem i samo izbace. Ako opomeneš koga, možeš dobiti batine“, zaključuje gospođa Ana.


Komentari