ZAGREB RUŠI REKORDE: Turista sve više, evo iz kojih zemalja najviše dolaze

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Unatoč visokim temperaturama zagrebačke ulice vrve turistima. S obzirom da se hrvatskom turizmu uglavnom zamjera što nudi uglavnom samo sunce i more, a Zagreb mora nema, mnogi se pitaju što to privlači svake godine sve više i više turista jer, budimo realni, sunce bez mora može biti više otegotna nego olakotna okolnost.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zagreb je nedostatak mora nadoknadio bogatom ponudom događanja kojom onda turističke agencije lako privuku strane posjetitelje.

Već je prošle godine Slobodna Dalmacija pisala o tome kako je hrvatska metropola u turističkom poslu pretekla mnogo razvikanije hrvatske gradove koji praktično žive od turizma te ukazala kako Zagreb gazi velikim koracima na putu k prepoznatljivoj europskoj city-break destinaciji.

I ovogodišnje brojke potvrđuju taj trend. Zadnje dostupno izvješće koje je objavio Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada, a koje se odnosi na travanj 2019. pokazuju da je ostvareno 10 000 više dolazaka u usporedbi s travnjem prošle godine. Sukladno tome, zabilježeno je i oko 24 000 više noćenja.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Gdje smo najpopularniji?

Najviše turista dolazi nam iz Koreje. Samo u Travnju je zabilježeno preko 10 000 dolazaka turista iz ove zemlje. Iz Italije je u travnju došlo gotovo 7 000 turista, a nakon nje slijede Njemačka i Kina.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Općenito, broj dolazaka turista bilježi kontinuirani rast u cijelom prvom kvartalu 2019. godine, baš kao i ukupni godišnji broj dolazaka od 2014. godine do danas. Stoga je za očekivati da bi se trend trebao nastaviti i u ovim vrućim ljetnim mjesecima. Ako se uzme u obzir da je prošle godine samo u kolovozu zabilježeno preko 160 000 dolazaka turista, Zagreb bi nakon ljetne sezone mogao zadovoljno trljati ruke i s radošću ići ususret zimskim praznicima i već provjereno uspješnoj formuli adventskih događanja koji će biti kruna uspješne ovogodišnje sezone.


Komentari