ZAGREB PRLJAVIJI OD NAPULJA! “Plivamo” li u smeću?

Foto: Facebook/ Vratite magnoliju

Društvene mreže prepune su fotografija Zagreba “opkoljenim” smećem.

Najviše fotografija ima na službenoj Facebook stranici inicijative “Vratite magnoliju” na kojima se mogu vidjeti kontejneri za smeće iz kojih “curi” njihov sadržaj.

“Nadam se da će potrajati. Možda shvate kome ne treba dati glas sljedeći put.” komentirala je jedna korisnica ispod fotografija.

“Baš smo prava ” metropola”, na bandićev način ( namjerno malo slovo)” komentirala je druga korisnica.

“Ovo je predstava u režiji Milana Bandića. Sutra kad se kao Deus ex machina vrati u Zagreb, derat će se na suradnike, održati dvije-tri konferencije za novinare i objasniti neupućenoj naciji tko ovdje dela i bez koga se ni na par dana ne može.” napisao je korisnik.

Dobra večer, Zagrebe!Ovo smo snimili u kvartu oko Meštrovićevog paviljona. Trg žrtava fašizma i okolne ulice.Jer…

Gepostet von Vratite magnoliju am Sonntag, 4. November 2018

Zastupnik Renato Petek također se oglasio o ovom problemu na svojoj službenoj Facebook stranici. Objavu prenosimo u cijelosti:

“BANDIĆ JE STVORIO ČUDOVIŠTE KOJE VIŠE NE MOŽE KONTROLIRATI

Obračun prijatelja i Uskokovih optuženika na štetu Zagrepčana.

Građani primjećuju kako se kontejneri za plastičan otpad u Zagrebu više ne prazne, a smeće gomila. Ugovorena količina otkupa plastike je ispunjena, a kako nema dogovora oko aneksa ugovora, to je razlog zastoja u pražnjenju žutih kontejnera.

Kao što sam objavio prije nekoliko mjeseci, http://bit.ly/2y7BDuA, 19.4.2018. je bio potpisan ugovor gradske Čistoće sa zajednicom ponuditelja, tvrtkom g. Pripuza, CE-ZA-R d.o.o. i REOMA GRUPA d.o.o., za otkup plastike, metala i papira. Ugovorena je cijena za plastiku od jedne lipe (1l) za kilogram zbog kojeg Čistoća na tom poslu ostvaruje dnevni gubitak oko 15.000,00 kuna! Prošlogodišnji je prihod Čistoće s istom tvrtkom bio 25 lipa za kilogram. Stoga će doći do pada prihoda i lošijih financijskih rezultata u 2018. godini.

U svjetlu ovog problema, potrebno je sagledati još nekoliko činjenica:

1. Potpisan je novi ugovor za održavanje odlagališta Jakuševec u vrijednosti od 245 milijuna kuna na četiri godine, gdje je po prvi puta u isti uključena druga tvrtka g. Pripuza, EKOFLOR PLUS d.o.o. s udjelom od 29,80%, te g. Penave, Tigra d.o.o. s udjelom od 23,10%. http://bit.ly/2ywVh08
Sve je više poslova koje obavljaju privatne firme, a u Holdingu i gradskim tvrtkama je lani zaposleno više od 800 novih djelatnika! Bandić je davno krenuo outsirsanjem ‘pomagati’ izgradnju privatnih poslovnih carstava svojih prijatelja, a sada mu se oni sve više suprotstavljaju, traže nove poslove i ugovore.

2. Čistoća nije uspostavila odvojno prikupljanje otpada u gradu, stanovnici nemaju dovoljno mogućnosti odlagati i razvrstavati otpad, pa uskoro kreće plaćanje skupih kazni zbog nedostizanja zadanih ciljeva.

3. Gradonačelnik Bandić mjesecima ne potpisuje novi cjenik Čistoće za grad Zagreb.

4. Čistoća u usporedbi s drugim europskim gradovima ima najveći broj zaposlenika po broju stanovnika, a usluga je među najlošijima. Još je prošle godine zaposleno više od 150 novih djelatnika. No Čistoća bi mogla poslovati puno bolje, kada bi mogla samostalno odlučivati i upravljati svojim poslovima.

5. Bandić je s koalicijskim partnerima, HDZ-om i NHR u Skupštini progurao loš koncept gospodarenja otpadom gdje će svaki korisnik dobiti više kanti i vrećica, a naplata će se dalje vršiti prema volumenu i broju odvoza.

Građani mogu očekivati samo veće cijene, a odlagalište Jakuševec će biti otvoreno još cijelo desetljeće. Kratkoročnih rješenja nema, jer se godinama nije strateški promišljalo i donosilo potrebne odluke o uspostavi kvalitetnog i ekološkog sustava gospodarenja otpadom. A dobrih primjera ima svuda oko nas, samo izgleda da nekima oni nisu u interesu”

Iz zagrebačke podružnice Čistoće nismo dobili odgovor prije zaključenja ovog članka. Njega ćemo objaviti čim ga dobijemo

 


Komentari