Zagreb je postao najveće žarište ptičje gripe!

Photo: Ivan Ramađa

Od 18 uginulih labudova, na obalama jezera Jarun pronađeno ih je 15, a na Bundeku tri.

Labudovi na jarunskom jezeru i Bundeku zadnjih dana gotovo svakodnevno umiru od ptičje gripe, po čemu su ta zagrebačka jezera postala jedno od najvećih žarišta virusa H5N8 u Hrvatskoj.
Prema podacima Ustanove za upravljanje sportskim objektima, u prosjeku ugine svaki dan po jedan. Tako je pretprošlog petka, 27. siječnja, zabilježeno 11 uginulih labudova od početka godine, a već tjedan dana kasnije, do prošlog petka 3. veljače, uginulo ih je još sedam pa se ukupan broj popeo na 18, što je oko 10 posto od ukupne populacije labudova koja obitava na ovim jezerima, a koja broji oko 170 ptica, piše Jutarnji.

Brojka je, tvrde u Ustanovi za upravljanje sportskim objektima, nadležnom za jarunsko jezero i Bundek, možda još i veća, budući da se samo jezero Jarun prostire na čak 240 hektara, od čega 30 posto čine vodene površine, s mnoštvom teško pristupačnih rukavaca zaraslih u šipražje gdje je lešine teško uočiti.

Od 18 uginulih labudova, na obalama jezera Jarun pronađeno ih je 15, a na Bundeku tri. Situacija je toliko kritična da u Ustanovi za upravljanje sportskim objektima ne stignu odmah isti dan prijaviti svaku strvinu, o čemu su posvjedočili neki prolaznici. Tako je pretposljednji otkriveni mrtvi labud kojega su već počele kljucati vrane, prema riječima prolaznika Zdenka Mubrina koji gotovo svako jutro odradi šetnju na glavnoj šetnici uz jarunsko jezero, na obali ispred kluba Gallery stajao čak tri dana. Tek nakon Zdenkova upozorenja, uprava ŠRC Jarun nazvala je Veterinarsko-higijenski servis, koji ga je isti dan, samo sat vremena kasnije, pokupio.


Uginule ptice ne šalju na analizu

U Ustanovi za upravljanje sportskim objektima su priznali da su strvinu prijavili tek u utorak ujutro, tri dana nakon što je ptica uginula, i to nakon što ih je prolaznik Zdenko osobno upozorio. No, kažu da je razlog tome to što je zapravo nitko prije nije primijetio. Nisu i ne bi ignorirali leš životinje na Jarunu, posebno u ovim okolnostima.

Iz Veterinarsko-higijenskog servisa kažu kako ne šalju svaku uginulu pticu na analizu jer su Jarun i Bundek već službeno označeni kao žarišta ptičje gripe.

“Više ne vozimo leševe ptica s Jaruna i Bundeka na analizu u Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta, jer su lokacije Jarun i Bundek već službeno označene kao žarišta ptičje gripe, pa nema smisla da trošimo državni novac i svaku pticu šaljemo na analizu.” kažu iz Veterinarsko-higijenskog servisa iako stručnjaci konstantno naglašavaju da je virus ptičje gripe sklon mutaciji i da teoretski postoji mogućnost da jednog dana prijeđe i na čovjeka, kao što je to slučaj u mnogim zemljama jugoistočne Azije.

Tako lešine bez uzorkovanja tkiva i analize završavaju u spalionici Agroproteinka, kao i svi drugi leševi životinja. No, šetači barem zasad mogu biti mirni jer epidemiolozi ističu kako se ovaj soj virusa ne može prenijeti na ljude. 

>>>PTIČJA GRIPA NA ZAGREBAČKIM JEZERIMA: Patogeni virus pronađen kod uginulih labudova na Bundeku i Jarunu

Komentari