ZAGREB POSTAJE GRAD BICIKALA! Doznajemo što donosi projekt Tribute i ‘živući laboratoriji’ za bolji javni prijevoz

Foto: Ilustracija/Igor Kralj/PIXSELL

Projekt Tribute (Integrated and Innovative actions for sustainable Urban mobility upgrade), dio je Interreg Adrion programa za međunarodnu suradnju za Jadransko- Jonsku regiju.

Traje od početka 2021. i trajat će sve do kraja lipnja 2023. Cilj projekta je pronaći nove i inovativne načine poboljšanja i promocije javnog prijevoza i gradske pokretljivosti te smanjenje uporabe osobnih automobila. Osim Zagreba, ovaj cilj žele postići i gradovi kao što su Milano, Maribor, Ljubljana, Novi Sad, Sarajevo, Podgorica te Patras, koji svi sudjeluju u spomenutom projektu.

Kako je grad Zagreb izvijestio u četvrtak na svojim stranicama, s riječi sa sastanka u srpnju, uskoro se prelazi na djela.

Suradnja građana, akademika i poslovnih subjekata

Jedno od tih djela su tzv, “živući laboratoriji”. Riječ je o novim oblicima javno- privatnog partnerstva u kojima građani, tvrtke, istraživači i javne uprave surađuju kako bi pronašli inovativna rješenja za gradsku mobilnost.

“Metodološki okvir za implementaciju “živućih laboratorija” u sklopu projekta TRIBUTE jedan je od temeljnih projektnih dokumenata kojim su propisane smjernice za njihovu realizaciju, pri čemu se iste moraju slijediti kroz sve njegove faze i aktivnosti.

Definirana pravila također će olakšati korištenje participativnog pristupa projekta koji uključuje različite sfere (javnu upravu, poduzeća, akademsku zajednicu i građane) s ciljem kvalitetnog identificiranja i testiranja novih rješenja urbane mobilnosti u skladu s novim načinima putovanja i potrebama građana”, pojasnila je u upitu Zagreb.infa Mirjana Zubak, pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije.

Naglasila je kako će pritom svi dionici trebati poštivati sljedeće ključne principe: kontinuitet, otvorenost, realističnost, osnaživanje korisnika te spontanost koja vodi k inovacijama. Uloge unutar “živih laboratorija” podijeljene su u četiri skupine: voditelj, dionici, korisnici i potrošači.

Gradovi partneri, (u ovom slučaju Zagreb), vode laboratorij. Zatim, organizacije i civilne zajednice ključni su dionici koji aktivno sudjeluju u provedbi, a korisnici koje čine tvrtke i grupe građana testiraju predložena rješenja mobilnosti od čijih bi rezultata, ako testiranja prođu dobro, potrošači trebali imati bolja iskustva na temelju implementiranja rezultata.

Laboratoriji će najprije odrediti fokus, a zatim će se primijeniti takozvana SWOT analiza, odnosno tehnika strateškog planiranja, koja je i prije pomagala osobama ili organizacijama identificirati slabosti, prilike i prijetnje povezane s poslovnom konkurencijom ili planiranju projekta.

“Uzimajući u obzir unutarnju i vanjsku okolinu laboratorija dionici će spontanom brainstorming metodom detektirati rješenja koja će se primijeniti u odabranoj pilot- akciji.  Razvoj 8 akcijskih planova na razini projektnog konzorcija planiran je za ožujak 2023.”, najavila je Zubak. Ipak, neke pilot akcije su već sad definirane i podijeljene u tri skupine.

Zagreb za mobilnost na pedali

Prva skupina tiče se poticanja dekarboniziranog prometa, promicanja javnog prijevoza, dok se u drugoj radi na razvoju alata i softvera otvorenog tipa za potencijalno dijeljenje s drugim gradovima. Dok Ljubljana, Novi Sad i Sarajevo sudjeluju u radu na dekarbonizaciji prometa, a Milano i Podgorica na razvoju alata i softvera, Maribor Zagreb i Patras rade na trećem cilju koji se tiče pristupačnosti, povećane uporabe bicikala u prometu i smanjenje štetnih emisija.

“U proces će biti uključena i briga o starijim osobama u prometu, korištenje e-bicikala te formiranje zelenih uvala za biciklizam i javni prijevoz”, istaknula je Zubak.

Ključni dionici koje je Grad Zagreb identificirao i odabrao za sudjelovanje u Tribute projektu
uključuju i poslovnu i akademsku zajednicu.   Tu su: Fakultet prometnih znanosti i Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Udruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, Sindikat biciklista, ZET – Zagrebački električni tramvaj d. o. o., Semafor d.o.o. te Peek Promet d.o.o.

Spomenuti subjekti će započeti s radom u laboratoriju do kraja ove godine, a predviđeno trajanje laboratorija je do studenog 2022. Građani će naknadno biti informirani o mogućnostima sudjelovanja. Unatoč nastojanju da se Laboratoriji održe uživo, ovisno o epidemiološkoj situaciji, nije isključeno i virtualno sudjelovanje. Planiranje, implementacija i monitoring, revizija i evaluacija razine su koje će proći svako potencijalno rješenje iz laboratorija.

“Iznos financijskog udjela Grada u projektu je 3.256.605,00 kn, dok u navedenom bespovratna sredstva iznose 2.768.115,00 kn. Financijska sredstva među partnerima su podijeljena ovisno o opsegu prijavljenih aktivnosti i ulogama pojedinih gradova po pitanju vođenja radnih paketa projekta TRIBUTE”, zaključuje Zubak.


Komentari