ZAGREB PONOVNO U SREDIŠTU EUROPE: Provjerite o čemu je riječ

Foto: Facebook

Program se provodi s ciljem senzibiliziranja građana o međuovisnosti globalnih i lokalnih razvojnih problema te potaknuti njihov angažman u svrhu razvoja i smanjenja siromaštva.

U organizaciji Hrvatske zajednice županija uz sudjelovanje Grada Zagreba u hotelu Panorama održava se drugi nacionalni DEAR trening u okviru EU projekta LADDER. Na dvodnevnom skupu sudjeluju predstavnici jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, organizacija civilnog društva i županijskih razvojnih agencija.

Kako se moglo čuti, DEAR (Development Education & Awareness Raising) je okosnica projekta LADDER (Local Authorities as Drivers for Development Education and Raising Awareness) i program Europske unije koji se provodi s ciljem senzibiliziranja građana o međuovisnosti globalnih i lokalnih razvojnih problema te potaknuti njihov angažman u svrhu razvoja i smanjenja siromaštva. Temelj programa je suradnja lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva koji trebaju zajednički, na lokalnoj razini potaknuti obrazovanje za razvoj, omogućiti usvajanje novih ideja i stavova odnosno potaknuti građane da se angažiraju oko globalnih razvojnih tema kao što su interkulturalnost, tolerancija, ljudska prava, migracije, borba protiv siromaštva, očuvanje okoliša, održivi razvoj, vladavina prava i dr.

LADDER (Local Authorities as Drivers for Development Education and Raising Awareness) je trogodišnji projekt koji je započeo 1. siječnja ove godine, a u kojem sudjeluje ukupno 46 partnera i suradnika iz čak 35 zemalja (18 članica EU i 17 izvan EU). Projekt koordinira ALDA – Europsko udruženje agencija lokalne demokracije čiji član je i Hrvatska zajednica županija. Podsjetimo, prvi nacionalni trening održan je 19. i 20. studenog u Šibeniku i okupio je 30 sudionika iz različitih organizacija s područja Jadranske Hrvatske.


Komentari