ZAGREB POD POSEBNOM PAŽNJOM METEOROLOGA! Izdana čak ČETIRI upozorenja, prijeti nam toplinski val, ali i opasno grmljavinsko nevrijeme

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Svjetski meteorološki sustav AccuWeather za područje Zagreba u utorak je izdao čak četiri upozorenja. Sva su označena žutom bojom, a odnose se na ekstremno visoke temperature, ali i grmljavinsko nevrijeme.

Do utorka u ponoć na snazi je upozorenje na toplinski val gdje se očekuje da će maksimalna temperatura biti viša od 34 °C-. “Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece”, istaknuli su.

S druge strane, AccuWeather izdaje u upozorenje za srijedu. Ističu naime kako se od 12 sati pa do 20 očekuje grmljavinsko nevrijeme. “Lokalno mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom”, govore pa dodaju kako je za 50 posto moguća grmljavina. “Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, zaključili su.

Podsjetimo, iako temperatura zraka u posljednje vrijeme varira te dolazi do povremenih zahlađenja, ista jednako brzo doseže opasne visine pa je i stožer civilne zaštite RH istaknuo smjernice kako bi se što bolje zaštitili od vrućina.

Ostanite zdravi

Navode tako kako je potrebno rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije. Dakako pritom piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

Važno pravilo kojeg se potrebno pridržavati je i izbjegavanje boravka na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, a isto se odnosi poglavito na djecu, trudnice, starije osobe, srčane bolesnike i bolesnike s kroničnim bolestima. “Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta”, ističu zatim.

Što se pak tiče odjevanja, savjetuje se lagana svijetla odjeća od prirodnih materijala te zaštita glave od direktnog sunca.

“rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu, isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu, izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima”, navode dalje, ali i podsjećaju na vjerojatno najvažnije pravilo, a to je: ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.

Uz to, potrebno je redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja. “Ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika”, zaključuju naposljetku.

Komentari