Zagreb osvijetljen kao Betlehem: Kraj je siječnja, a lampice još uvijek upaljene, razlog je nevjerojatan

Sanjin Strukic/PIXSELL

Advent je iza nas, već je kraj siječnja, a diljem Zagreba još uvijek gore lampice. Dok se s jedne strane već više od mjesec dana govori o neophodnim mjerama štednje, rezanju plaća i božićnica, ovakav trošak, čini se, gradskim čelnicima ne predstavlja problem.

Gradski proračun sve trpi kako smo mogli vidjeti zadnjih dana. Bio u pitanju luksuzni Mercedes koji novinari ne smiju propitkivati ili lampice koje osvijetljavaju grad koncem siječnja, kao da je prosinac u punom zamahu.

“Pa u Zagrebu vrijeme darivanja i dobrih želja očito jos uvijek traje, na sve strane blagostanje i raskoš! A račune će platiti tko?”, pita gradski zastupnik Tomislav Stojak.

Njegovu ogorčenost dijeli i gradski zastupnik stranke Naprijed Hrvatska, Renato Petek.

“Upaljene lampice krajem siječnja smatram nepotrebnim rasipanjem energije i bahatošću gradskih vlasti. Danas, kada u naprednim zemljama stanovnici i njihove vlasti osviješteni o svjetlosnom onečišćenju smanjuju jačinu svjetlosti ili čak i potpuno gase ukrasne lampice tijekom gluhog doba noći (u Njemačkoj npr.) i za vrijeme novogodišnjih blagdana, kod nas se lampice postavlja prerano, a uklanjaju prekasno, a za to vrijeme su noću upaljene”, komentira nam gradski zastupnik Renato Petek te dodaje da niti tijekom Adventa nije bilo potrebe da lampice gore tijekom noći.

“Pobornik sam zakonskog ograničenja suvišnog rasipanje umjetne svjetlosti izvan područja (pazeći na sigurnost svake vrste) koje je potrebno osvijetliti, ali i zbog štetnih pojava na taj veliki globalni problem poput narušavanja bioraznolikosti te ekosustava, kao i pojave zdravstvenih problema kod ljudi”, zaključuje Petek.

Međutim, Grad Zagreb ne brine racionalizacija niti potrošnja. Kako su nam objasnili, grad je još uvijek okićen i osvijetljen lampicama zbog Europskog rukomentnog prvenstva, a na zamolbu Hrvatskog rukometnog saveza.

“Postavljena božićna i novogodišnja dekoracija, u užem i širem dijelu grada, ostaje sve do 28. siječnja 2018. godine, odnosno do završetka Europskog rukometnog prvenstva (za kada je, u Zagrebu, predviđen finalni dvoboj najboljih rukometnih reprezentacija), a temeljem zamolbe Hrvatskog rukometnog saveza, upućene Gradu Zagrebu, u kojoj isti traže da neke ulice u gradu ostanu ukrašene prigodnom dekoracijom sve do završetka prvenstva. Zbog važnosti prvenstva za sam Grad, a vezano za turizam i promidžbu sporta, Grad je izašao u susret Hrvatskom rukometnom savezu”, objašnjavaju iz Grada.

Pitamo se hoće li Hrvatski rukomentni savez podmiriti i račune koji će doći na naplatu. Na upit o troškovima iz Grada nisu odgovorili.


Komentari