ZAGREB OSTAJE BEZ KULTNOG MJESTA! ‘Ne možemo si više dopustiti da nam nekakav polusvijet i njihovi jataci od jutra do mraka skaču po glavi’

Kulturni centar Mesnička/Ivana Nobilo Cropix

Nakon duge borbe, svoja vrata odlučio je zatvoriti Kulturni Centar Mesnička. Na službenoj Facebook stranici na žalost svih dugogodišnjih posjetitelja, objavili su kako više ne mogu poslovati te je vrijeme da se krene u neke nove projekte.

“Dragi prijatelji, večeras, kao i narednih dana, naletite na naš “Tihi Bunt Deka Jam Party”, koji će nam poslužiti da se još malo podružimo, jer u danima ili tjednima koji dolaze KCM će prestati sa radom.

Kao i uvijek, domaći hrvatski OPG-i su uz nas, pa ćemo imati priliku i počastiti vas domaćim vinom, rakijicom i nečim za pod zub. Vjerujte, zaslužili ste, jer ste i sami glavni akteri ove priče i uvelike ste pripomogli da ova naša vizija “kulture kao Olimpa ljudskog bića” zaživi. Hvala vam”, stoji u objavljenom statusu.

“I na kraju, za one koje zanima malo više, reći ćemo samo to da smo u zadnje dvije godine gotovo svi zaposleni, od konobara do voditelja programa radili i po tri posla, samo da što manje svojim primanjima opteretimo KCM, kako bi ga nekako održali na životu.

Kroz 2000 programa, koje smo sami organizirali i isfinancirali, od institucija nismo dobili ni parkirnu kartu da barem besplatno parkirate dok istovarate svoje slike za izložbu ili bubnjeve za svirku. Umjesto besplatne karte dobili smo i vi i mi 14 milijuna kuna kazni za parkiranje. Dalje ne moramo ni pričat’, sve vam je jasno…

Ono što si više ne možemo dopustiti je da nam nekakav institucionalni polusvijet i njihovi jataci od jutra do mraka zadnjih pet godina bezočno skaču po glavi, ne možemo si više dopustiti stalno hodanje po uredima, raznašanje kulenovih seka, rakije i domaće hrvatske kreme od industrijske konoplje za njihove hemeroide, samo da bi saznali gdje se može nekako dobiti taj papir koji ti fali, ne možemo si više dopustiti da nas u svakom uredu dočekuju kao zadnju gamad bez imalo poštovanja, ismijavajući nas doslovno jer smo u starim šlapama i nemamo dva zuba, nesvjesni sami sebe, kao ni činjenice da ih mi plaćamo. I tako, jednostavno si ne možemo dopustiti da nas se skroz nešto okrivljava, kažnjava, a sve bez ikakvog vjerujte smisla, osim onog da nam uzmu sve kaj zaradimo i potroše na zajebanciju. I ima još sto tih “ne možemo si dopustiti” i 1000 “nije pravedno” i 1 000 000 “zašto se tako ponašaju.

No, ono što si možemo dopustiti je naša sloboda. Sloboda izbora. I ovo je naš izbor, toliko smo bar na kraju zaslužili”, stoji u statusu.

Na kraju svog obraćanja, ekipa iz KCM-a poručila je: “Sve vas volimo, hvala vam i od srca vam želimo da pronađete i vi svoju slobodu, jer sloboda je start, a cilj je kultura. Umjesto medalje, dobiješ bolji svijet. Ovima koji nas maltretiraju poručujemo: ‘Izvadite glavu iz vlastitog dupeta punog hemeroida i prestanite misliti samo na sebe'”.

Kulturni Centar Mesnička inače je bio kultni klub koji je organizirao izložbe, koncerte, tribine, scenske nastupe, kvizove, radionice, sajmove te sve vrste predstavljanja umjetnika.

Sastoji se od tri cjeline – kafića s vlastitom knjižnicom, umjetničke galerije i noćnog kluba, a bio je poznat upravo po tome što su posjetitelji svaku večer mogli uživati u svirkama uživo.


Komentari