ZAGREB OD SUBOTE SVIJETLI: Provjerite što će sve biti okićeno i kako izgleda novo BOŽIĆNO DRVCE (FOTO)

Foto: Sitana Omer

Advent se već šesnaestu godinu za redom obilježava paljenjem svijeća na adventskom vijencu oko Manduševca. Tako će biti i ove godine, pa će Zagreb od ove subote 28. studenoga zasjati u blagdanskom ozračju.

Tisuće lampica zasjati će na Zrinjevcu, a u gradu će tijekom blagdana svijetliti čak 750 tisuća lampica, a dekoracija će se sastojati od svjetlećih nizova, zvona, lustera, kugli i već poznatih srca. Prema programu božićnog i novogodišnjeg uređenja Zagreba, za tu se prigodu koriste visoko učinkoviti led izvori svjetla, odnosno lampice velike trajnosti i niske potrošnje energije, stoji na službenim stranicama Grada Zagreba.

Kao i ranijih godina, naglasak je stavljen na kićenje trgova i ulica, a okićeni će biti: Ilica od Trga bana Josipa Jelačića do Britanskog trga, Frankopanska ulica od Ilice do Prilaza Gjure Deželića, Masarykova, Teslina, Petrinjska, Jurišićeva, Draškovićeva, Stara Vlaška, Bakačeva, Tkalčićeva ulica i Radićeva ulica, kao i potez Vlaške ulice do Kvaternikovog trga i Domjanićeve ulice. Ukrašavanjem će biti obuhvaćeni i Starčevićev trg, Trg Stjepana Radića, Trg žrtava fašizma, Trg Sv. Marka, Podsusedski trg, Meštrovićev trg, Kvaternikov trg, Preradovićev trg, Britanski trg te Petretićev trg.

U Bogovićevoj, Gajevoj, Preradovićevoj, Petrićevoj, Margaretskoj, Preobraženskoj, Varšavskoj, Tkalčićevoj i u Ulici Pod zidom, postavit će se LED zastave kao nebeski svod. Prigodna dekoracija bit će postavljena i na pročelja značajnijih zagrebačkih zgrada: zgrade Gradske uprave, Gradske knjižnice, Umjetničkog paviljona, Zagrebačku katedralu, Doma HDLU, te na knjižnicu i muzej u centru Sesveta kao i na Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog.


Okićeni borovi po cijelom gradu

Osim prirodnih borova postavit će se i svjetleći umjetni borovi na slijedećim lokacijama: Dugave ispred Oktogona, Park Nehajska, parkovna površina ispred crkve u Sigetu, terminalima: Borongaj, Črnomerec, Savski most, Dubec, Dubrava i Ljubljanica.

Program božićnog i novogodišnjeg uređenja 2015./2016. u odnosu na prošlogodišnji u jednom dijelu sadrži novu dekoraciju. Nova dekoracija u obliku stiliziranih svjetlećih borova će se postaviti oko stupova javne rasvjete na Trg bana Josipa Jelačića, dok će se dekoracija u obliku svjetlećih kugli i prizmi postaviti na božićna drvca u svim središtima gradskih četvrti te na božićna drvca na Trgu Sv. Marka, Kvatenikovom trgu, Terminalu Dubec i Podsusedskom trgu.

Ove će godine po prvi puta biti postavljena dekorativna rasvjeta u obliku svjetlećih nizova na drveće duž nogostupa sa zapadne strane Strossmayerovog trga.

Postava dekoracije je započela 3. studenoga postavljanjem ukrasnih elemenata u stiliziranom obliku „dvostrukog zvona“ na stupove javne rasvjete u podsljemenskoj zoni – Markuševec te se nastavila na drugim lokacijama od prema centru grada.

Zagreb kao Rim i Beč

Prema uzoru na Beč postavljaju se crvene kugle promjera 100 i 150cm i crvena srca veličine 2x2m. Drveće se ukrašava sa bijelim, odnosno plavim LED diodama. Prije tri godine uvelo se i postavljanje svjetlećih led zavjesa crven-bijeli-plavi u boji Hrvatske zastave u samom središtu grada. Uzor je ovaj put bio grad Rim.

Zagrepčanin darovao smreku

Zrinjevac postavlja blagdanska drvca na brojnim gradskim lokacijama, posebno u središtima gradske četvrti, a glavno božićno drvo dolazi iz dvorišta Zagrepčana Milivoja Puklina koji živi na raskrižju ulice Medpotoki s Alejom Bologna.

Gospodin Puklin darovao je Gradu 13 metara visoku smreku koju je u svom dvorištu na Črnomercu posadio prije 30 godina. Zadovoljan je što će ostati u njegovoj gradskoj četvrti i što je i sam pridonio blagdanskom ugođaju u gradu u kojemu živi.

“Ovu sam smreku posadio kada su moja djeca još išla u školu. Danas je sa mnom unuk i jako nam je drago da će naše drvo biti dio prekrasne božićne priče Zagreba”, kazao je Milivoj.

ZAGREB.HR
ZAGREB.HR

Komentari

loading...