ZAGREB OBJAVIO UPUTE: Što učiniti ako vidite divlju svinju? Prvo i osnovno – ne prilazite, a evo što bi još bilo dobro učiniti!

Divlje svinje, Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Nakon opetovanih viđanja čopora divljih svinja na periferiji grada, ali i upozorenja kako bi se mogle približiti gusto naseljenim kvarovima, Grad Zagreb objavio je upozorenje o njihovim migracijama.

“U urbanom području Grada Zagreba divlje svinje su povremena vrsta divljači koja dnevno migrira prema lako dostupnim izvorima hrane i vode u urbanom prostoru, najčešće u razdoblju ljeto-jesen, a u sušnom razdoblju dodatni razlog može biti i pristup izvorima vode (Maksimirska jezera, Jarun, obala rijeke Save, potoci)”, stoji u obavijesti.

Program zaštite divljači

Također, u obavijesti navode kako se s divljači postupa sukladno Programu zaštite divljači za Grad Zagreb koji provode Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba i Lovački savez Grada Zagreba.

Divlje svinje, Foto: Goran Sebelic / CROPIX

“Kako bi se spriječile štete od divljači Program zaštite divljači propisuje sljedeće mjere: edukaciju i suradnju s vlasnicima i korisnicima zemljišta, nabavljanje kemijskih, bioloških i biotehničkih zaštitnih sredstava te njihovu besplatnu raspodjelu vlasnicima i korisnicima zemljišta na njihov zahtjev, zaštitu usjeva i nasada izgonom divljači te uporabom zaštitnih sredstava i plašila i dr.”, navodi se u obavijesti.

Što kada vidite divlju svinju!

“Građanima se preporučuje da ukoliko zamijete divlje svinje ili drugu divljač da joj ne prilaze, te da je ni u kojem slučaju ne tjeraju, da ostanu staloženi, a ukoliko su s kućnim ljubimcima da iste stave na povodac, te da se smireno udalje s mjesta viđenja ili susreta s divljači”, stoji u obavijesti iz Grada Zagreba.

Svaku informaciju o susretu ili viđenju divljači, kao i dodatne informacije o postupanju s divljači i štetama od divljači u urbanim dijelovima Grada Zagreba možete dobiti u Ustanovi Zoološki vrt Grada Zagreba na telefone: 01/230-2198 ili 091/6045-506, e-mail: [email protected] ili [email protected]

Komentari