Zagreb je NAŠ: ‘Ukoliko prođe ‘Lex šerif’, možemo ukinuti Skupštinu!’

Goran Stanzl/PIXSELL

 Stranke su zatražile povlačenje prijedloga ovog zakona iz daljnje procedure.

Političke stranke Zagreb je NAŠ!, Nova ljevica i ZA GRAD održale su danas prosvjednu akciju ispred Gradske skupštine Grada Zagreba. Simboličkim postavljanjem lokota na vrata Skupštine upozorile su na štetnost Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kojim se degradira uloga predstavničkih tijela do te mjere da se mogu i zatvoriti. Stranke su zatražile povlačenje prijedloga ovog zakona iz daljnje procedure. Fotografije s akcije možete preuzeti na ovom linku.

“Izmjene kojima se ukida odredba o istovremenom raspuštanju predstavničkih tijela i čelnika jedinica lokalne i regionalne samouprave rezultat su političke trgovine između gradonačelnika Bandića i premijera Plenkovića. Naime Bandić je osigurao većinu HDZ-u u Saboru, a ovim putem HDZ mu vraća uslugu tako da Bandić više ne mora brinuti o većini u Skupštini Grada Zagreba” – istaknuo je Tomislav Tomašević, zastupnik političke platforme Zagreb je NAŠ! u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

“Ako ovaj zakon prođe, imat ćemo u Hrvatskoj stotine nesmjenjivih lokalnih šerifa, a predstavnička tijela će im biti u potpunosti podređena, pa se slobodno mogu i ukinuti. Zato tražimo da se ovaj štetočinski nacrt zakona povuče iz daljnje procedure”, dodao je.

Upozorio je i kako ne stoje obrazloženja ministra Kuščevića za ovakav skandalozan nacrt. Naime ministar tvrdi da se zakonom želi izbjeći oko 150 prijevremenih lokalnih izbora koji prijete u slučaju da predstavničko tijelo ne izglasa proračun, što prema aktualnom Zakonu znači istovremeno raspuštanje predstavničkog tijela te načelnika, gradonačelnika ili župana.

Međutim, analiza prof. Ivana Koprića s Pravnog fakulteta u Zagrebu pokazuje da se radi o daleko manjoj brojci: u posljednje 4 godine, koliko je postojeći model o istovremenom raspuštanju na snazi, prosječno je bilo samo 12,5 prijevremenih izbora godišnje zbog istovremenog raspuštanja, što je zanemariva brojka u odnosu na 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Pozivajući se na nedavni slučaj HDZ-ovog župana Požeško – slavonske županije, kojeg njegova stranka može smijeniti putem proračuna, Rada Borić iz Nove ljevice, napomenula je kako novim prijedlogom zakona čak ni to više neće biti moguće.

“Isto tako prema dosadašnjem Zakonu, opoziv gradonačelnika, načelnika i župana nije bio moguć godinu dana nakon redovnih izbora, a prema novom Zakonu to više neće biti moguće niti godinu dana prije redovnih izbora” – istaknula je Borić te zaključila, “Ovaj Zakon ne smije proći, on je doista Lex šerif”.

“Protivimo se ovom Zakonu jer se njime praktički ukida zadnja linija obrane koju mi kao predstavničko tijelo imamo ispred apsolutne samovolje lokalnih šerifa. Na ovaj način onemogućava se kontrola trošenja proračunskog novca i praktički se svi zastupnici stavljaju u poziciju ucjenjivanja gdje se ne mogu ni na kakav način protiviti štetnom ulaganju ili lošim projektima,” – izjavila je Iva Kvakić, članica stranke ZA GRAD i zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Napomenula je i da je ovaj Zakon u suprotnosti s Ustavom RH koji definira pravo na samoupravu. Naime dok se u Ustavu gradonačelnici, načelnici i župani i ne spominju, člankom 133 Ustava jasno je određeno da se pravo na samoupravu ostvaruje putem predstavničkog tijela u kojem su neposredno izabrani zastupnici i zastupnice te je stoga ovakva izmjena zakona u suprotnosti s Ustavom RH.


Komentari