ZAGREB NA UDARU KRADLJIVACA: U ovim kvartovima najčešće nestaju bicikli, evo kako ih zaštititi

Daniel Kasap/PIXSELL

Počela je sezona krađa bicikala.

Zagreb i veći gradovi su na posebnom udaru kradljivaca. Zagrebačka policija svake godine otkrije na stotine ukradenih bicikala. Zbog navedenih razloga gotovo su rijetki žitelji većih gradskih sredine, posebice u Zagrebu, koji nisu bili oštećeni krađama bicikla.

Porast krađa u proljeće

Drski lopovi iskoriste trenutak nepažnje, a najčešće operiraju u proljeće i ljeto kada je sezona biciklističkog prometa u punom zamahu. Prema posljednjim podacima Policijske uprave zagrebačke, broj ukradenih bicikla u 2015. godini u porastu je u odnosu na godinu prije. Naime, prošle godine ukradeno je 383 bicikala, dok je 2014. ukradeno njih 322. Policija tvrdi da je riješila 136 krađa. Prema istim podacima, u prva tri mjeseca ove godine, 56 vlasnika ostala su bez svojih bicikala, a od toga na užem zagrebačkom području njih 22. Statistika otkriva kako se proteklih 15 mjeseci najviše kralo na području policijske postaje Maksimir gdje je lani ukradeno 79 bicikala.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Gledano po četvrtima, lopovi su bili najaktivniji prošle godine na području užeg središta Zagreba, ali i na Trnju, Maksimiru i Trešnjevci.[/box]

Velika zarada

Iz Biciklističkog registra tvrde da je točan broj ukradenih bicikla sigurno 60 posto veći jer ne prijavljuju svi vlasnici krađu.

– Prije je zakon bio takav da ako vam je bicikl jeftiniji od 2000 kuna to se smatralo kao imovina manje vrijednosti te se nije dalje po tom pitanju postupalo. Izmjenama zakona taj se iznos sada smanjio na 1000 kuna – kazao je za jutarnji Danijel Šaško, jedan od ustanovitelja portala Biciklistički registar. Ako se uzme u obzir da je prosječna cijena bicikla oko 2500 kuna, ispada da je u posljednjih 15 mjeseci krađom zarađeno najmanje milijun kuna.

Zaštita bicikla

“Najbitnije kod zaštite bicikla je svijest građana o potrebi sprečavanja krađa“, poručuje policija pojašnjavajući da se, na žalost utvrdi svega jedna trećina počinitelja krađa bicikla.

“No to ne znači da je pronađen i ukradeni bicikl, koji je možda preprodan, rastavljen, odbačen i slično. Bez suradnje s građanima u smislu pravovremene dojave i uočavanja sumnjivih događaja, nema ni moguće očekivane pravovremene reakcije. Stoga, sve što je sumnjivo i neobično u kvartu ili naselju, treba dojaviti s punim povjerenjem na broj telefona 192 ili se građani također mogu obratiti i kontakt – policajcu”, savjetuje zagrebačka policija.

Naglašavaju da se bicikl kupuje kod ovlaštenog trgovca, uz obavezno čuvanje računa radi usporedbe sa serijski brojem. “Fotografirajte bicikl, zabilježite njegove karakteristike ili ako nema brojeva na okviru bicikla, dajte bravaru da vam se unese neki karakteristični, kasnije prepoznatljiv broj i znak što olakšaava posao policiji kada isti bude pronađen”, upozorava policija.

Bicikle uvijek treba uvijek zaključavati, pa i kada se ostavi pokraj kafića u kojemu popijemo kavu, jer lopovi nikada ne miruju i gotovo uvijek su brži od nas”, savjetuju iz Gianta, najvećeg svjetskog proizvođača bicikla.

>>>APEL ZAGREPČANINA DEJANA (31): ‘Uhvatio sam ga kako mi krade bicikl, a sad mi javno prijeti!’


Komentari