ZAGREB NA SAVI – SAD ILI NIKAD?: Projekt koji se već 40 godina stavlja pod tepih

commons.wikimedia.org

HSS Grada Zagreba traži od Vlade Republike Hrvatske da se jasno odredi realizacija Zagreba na Savi.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Zagreb na Savi je projekt koji se već 40 godina povremeno pojavljuje u javnom prostoru kao jedan od najvažnijih razvojnih iskoraka za Zagreb, ali i cijelu Hrvatsku.
Zagreb na Savi bi trebao:

1. Zaštiti Zagreb od vodnog vala na način da bi se produbljenjem kanala Sava – Odra omogućio protok od 4500 prostornih metara u sekundi,

2. Pokrenuti gospodarske aktivnosti i povećati energetsku stabilnost Izgradnjom niza većih i manjih hidroelektrana (Zaprešić, Prečko, Jarun, Šanci, Petruševec, Ivanja Reka i Sisak) proizvodilo bi se oko 630 gigavatsati električne energije godišnje, što čini oko 25 posto godišnje potrošnje u Zagrebu.

3. Omogućiti Zagrebu da iskoristi potencijale Save Zagrebu je Sava potencijalna opasnost, a ovim projektom bi se koristilo novih 350 hektara zemljišta u Zagrebu, koji su dosada bili namijenjeni za zaštitu od poplava. Na tom prostoru bi se razvijali turistički, sportski, zabavni i svi drugi sadržaji te dali dodatnu dimenziju Zagrebu.

4. Otvoriti riječni promet Neiskorišteni potencijal je plovnost Save od Samobora do Siska koja bi omogućila riječni teretni i turistički promet, a u Velikoj Gorici bi se izgradila riječna luka. Vlada u prošlom sazivu se nije pomakla dalje od formiranja povjerenstva i sastanka bez realnih rezultata i konkretnih odluka i poteza. Nakon niza generacija političara i vlada ova Vlada Republike Hrvatske ima konačno šansu iskorištavanjem EU fondova pokrenuti Zagreba na Savi i time otvoriti tisuće radnih mjesta te ostati upisana u povijesti Zagreba i Hrvatske.
Vrijeme prolazi i HSS Grada Zagreba traži od Vlade Republike Hrvatske da se jasno odredi i o tome izvijesti hrvatsku javnost. Zagreb na Savi? DA NE”, kazali su.


Komentari