Zagreb je top destinacija za inozemne studente

FOTO: Dražen Komar

Zagreb sve više osvaja studente diljem Europe.

‘Pozdrav, dolazim u Zagreb na Fakultet prometnih znanosti od sredine listopada do kraja veljače. Tražim smještaj…’ samo je jedan od primjera objava u Facebook grupi Erasmus Croatia Zagreb. Razmjena studenata dovodi u Zagreb sve više stranih studenata, čiji su dojmovi o Zagrebu iznimno pozitivni. Mnogi strani studenti Zagreb opisuju kao mali grad, koji je dovoljno veliki za sve. Također, ponudu aktivnosti u Zagrebu smatraju i više nego zadovoljavajućom a posebno im se sviđa sigurnost i Austro-Ugarska arhitektura grada.

www.flickr.com
www.flickr.com

Kako prenosi Zagrebancija.com, u zadnjih godinu dana Zagreb je posjetilo više od 300 studenata, iz 30-ak zemalja,  što predstavlja veliki ekonomski doprinos za našu metropolu. Tako će samo  Zagrebačku školu ekonomije i managementa početkom rujna ove godine posjetiti čak 165 inozemnih studenata , dok ukupan broj stranih studenata u Zagrebu iznosi mnogo više. Dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa Đuro Njavro izjavio je kako će polovicom kolovoza, treću godinu zaredom, doći skupina japanskih studenata iz Tokija kako bi studirali ekonomiju. Suradnja između Grada Zagreba i Zagrebačke škole ekonomije i managementa traje dugi niz godina.

FOTO: justzagreb.com
FOTO: justzagreb.com

Iskustva stranih studenata u Zagrebu, lako je pronaći na stranicama erasmus.com gdje studenti budućim Erasmusovcima savjetuju što sve treba vidjeti u Zagrebu, kako pronaći smještaj i mnoge druge savjete, korisne za njihov boravak. Veliki dio njih smatra kako je lokalno stanovništvo vrlo prijateljski raspoloženo te navode kako se obavezno moraju upoznati s nekima od njih. Mnogi su nakon Erasmus-a posjetili Zagreb kasnije s prijateljima ili obiteljima, dok su neki odlučili ostati u Zagrebu jer ih je ovaj grad osvojio.

FOTO: Ivan Ramađa
FOTO: Ivan Ramađa

Jedan takav primjer je i bivši student iz Velike Britanije, koji se nakon studija vratio u Zagreb i odlučio je ovdje živjeti. Smatra da je Zagreb odlično mjesto za život, ritam života je usporeniji te ga najviše oduševljava činjenica da se ovdje ljudi više druže u odnosu na njegovu zemlju.

Zagreb se još jednom pokazao kao grad koji otvara svoja vrata svakome tko ga je spreman zavoljeti.


Komentari