Zagreb je dobio pametne spremnike za otpad: Evo kako funkcioniraju!

Ecomobile.hr

Situacija vezana uz koronavirus lagano izmiče kraju, a ako je išta dobro taj virus donio – svakako su dobre navike, kojih je trebalo biti i prije COVIDA -19.

Na ulazu u tramvaje i autobuse, ali i u trgovinama i gotovo na svakom koraku, dostupni su dezificijensi kako bi se spriječila mogućnost zaraze.

U skladu s tim, na zagrebačkim javnim površinama (konkretno, na Europskom trgu), postavljeni su EcoMobile beskontaktni pametni spremnici za odlaganje otpada.

Rezultat je to višegodišnjeg rada vrhunskih domaćih stručnjaka iz tvrtke EcoMobile.

Spremnici su u potpunosti proizvedeni u hrvatskoj te omogućuju odlaganje otpada bez kontakta – pomoću senzora se pokreće automatsko otvaranje vrata nakon dvije sekunde stajanja ispred njih.


Na Europskom je trgu tako postavljen kompletan zeleni otok koji uključuje pametne spremnike za odlaganje otpadnog papira, plastične, metalne ambalaže i stakla te izdvojeni spremnici za sitan miješani komunalni otpad.

Neke odlike ovih spremnika za otpad jesu:

Odlaganje bez fizičkog dodira

Uređaj detektira prisutnost osoba te automatski otvara vratašca za ubacivanje otpada ukoliko je osoba ispred kontejnera dulje od dvije sekunde

Praćenje popunjenosti u realnom vremenu

Uređaj mjeri popunjenost te šalje u realnom vremenu informacije u Cloud aplikaciju

Potpuna autonomnost

Kontejner je opremljen solarnim panelom te je u potpunosti autonoman i ne zahtjeva dodatni izvor strujnog napajanja.

Preša za sabijanje otpada

Uređaj ima ugrađenu prešu za sabijanje otpada snage 150 kg te sabija otpad u omjeru 1:6 čime se postiže kapacitet odlaganja preko 600 litara.

 

Komentari

loading...
-->